ZBOR

BANJA LUKA, 25. avgusta – U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra Kočića, danas je počela centralna manifestacija 54. Kočićevog zbora.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacije Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i delegacije Mjesne boračke organizacije Stričići i Pavići.

Na spomenik poginulim srpskim borcima vijence su položile delegacije Pokrajinske vlade Vojvodine, Boračke organizacije Republike Srpske, Boračke organizacije grada Banjaluka, organizacije proistekle iz proteklog odrambeno-otadžbinskog rata i mjesne zajednice Stričići i Pavići.

U okviru Kočićevog zbora danas je za 11.00 časova planirano otvaranje druge kuće na Kočićevog ognjištu, a u podne će ispred Osnovne škole u Stričićima biti održan kulturno-umjetnički program.

Nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, džipijada, učešće padobranaca, te borba bikova za nagradu “Jablan” predviđeni su od 13.00 časova.

Tradicionalna manifestacija Kočićev zbor, u okviru kojeg su organizovani brojni sadržaji i predstavljena turistička ponuda, počela je 19. avgusta, a završava se danas.

Na svečanoj akademiji, održanoj sinoć u Banskom dvoru u Banjaluci, uručena je nagrada ovogodišnjem dobitniku Kočiećeve nagrade lingvisti Miloradu Telebaku za cjelokupno lingvističko i književno djelo.

Lana Bajrić, učenica petog razreda Osnve škole “Dositej Obradović” iz Banjaluke, dobitnica je nagrade “Zmijanjče” koja će joj biti dodijeljena danas u okviru Kočićevog zbora.

(Nezavisne)