maraton

BANJA LUKA, 14. avgusta – Takmičari drugog Banjalučkog maratona, koji će biti održan 29. septembra, moći će dobrim nastupom na ulicama grada na Vrbasu ispuniti normu za Olimpijske igre u Tokiju.

To je jedna od novina u odnosu na prvi maraton, a druga je što ove godine nećemo imati noćnu već dnevnu trku na 42,195 kilometara. Start je u 12 časova sa Trga Krajine, a staza je dobila sertifikat od Međunarodne atletske federacije, tako da je moguće u Banjaluci ispuniti normu za OI 2020. Norma za muškarce iznosi 2.11.30 časova, a za žene 2.29.30 časova.

“Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo dobili neophodan sertifikat i da smo jedan od zvaničnih maratona na kojima se može ostvariti norma za Olimpijske igre. To, naravno, daje dodatni takmičarski značaj ovom događaju koji smo osmislili da bude zabava za cijelu porodicu, građane Banjaluke, ali i sve goste”, rekao je Vladimir Kuvalja, direktor Asocijacije za sport, koja je organizator maratona.

Osim maratonske trke, biće organizovani polumaraton, štafetni polumaraton i trka zadovoljstva koja privlači veliku pažnju učesnika.

Za ovogodišnju trku već je stiglo 40 prijava za maraton (prošle godine bilo oko 60 učesnika), a ono što će obradovati trkače jeste raniji termin pošto su prošle godine maratonci na cilj dolazili oko ponoći.

“Poslije konsultacija sa učesnicima odlučili smo da maraton bude u dnevnom terminu. Imali smo u vidu da noći krajem septembra umiju biti i prilično hladne, pa će dnevna varijanta sigurno biti pogodnija za trkače”, rekao je Kuvalja.

Organizator je istakao da će ove godine staza biti ravnija i povoljnija za postizanje boljih rezultata, a ko će biti najuspješniji, ostaje da vidimo 29. septembra. Prošle godine najbrži maratonci bili su Davor Vidović i Marija Brajić.

(Nezavisne)