BANJA LUKA, 27. maja – U duhu tradicije uz bogat kulturno-umjetnički program, Banjaluka će obilježiti krsnu slavu grada – Vaznesenje Gospodnje Spasovdan, u četvrtak, 2. juna.

Program obilježavanja Spasovdana počinje u srijedu, 1. juna, u 20 časova, kada će na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biti održan kulturnoumjetnički program pod nazivom „U susret Spasovdanu“, a gost večeri biće umjetnica Ivana Žigon.

U četvrtak, na dan slave – u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 9 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama.

Prvi put ove godine uz prigodno posluženje za sugrađane, 2. juna u večernjim časovima – od 19.30 časova biće priređen poseban program pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“.

– Slava je vijekovima tradicija srpskog naroda, a Banjalučani su nadaleko poznati kao dobri domaćini, pa će te večeri biti proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije – rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da će obilježavanje Spasovdana biti nastavljeno i u petak, 3. juna na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje građanje od 19.30 časova očekuje i Festival guslara Republike Srpske.

– Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka – zaključili su u Gradskoj upravi.

(Srpskainfo)