BANJA LUKA, 15. avgusta -Prema podacima iz Higijensko – epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka, od maja je prijavljeno četiri slučaja Lajmske bolesti, koja se razvija poslije ujeda zaraženog krpelja.

Utoku 2020. godine je prijavljeno manje slučajeva Lajmske bolesti u poređenju sa 2019. godine kada je bilo 16 slučajeva –poručili su iz Doma zdravlja uz napomenu da su svi prijavljeni pacijenti upućeni u Kliniku za infektivne bolesti gdje su pregledani i vraćeni na kućno liječenje.

Bolest nije zaobišla ni najmlađe tako da je u Specijalističkim ambulantama iz pedijatrije u toku ovog ljeta potvrđeno šest  slučajeva Lajmske bolesti kod djece uzrasta do šest godina.

– Roditelji su se najčešće javljaju nakon ujeda  krpelja i tada  su  ljekari odstranjivali krpelje i  po potrebi uključivali  profilaktičku terapiju da se ne bi razvila Lajmska  bolest. Ove godine su roditelji sa djecom dosta vremena provodili u prirodi pa je broj ugriza bio u značajnom porastu, a zbog  brzog  odstranjivanja  krpelja i  uključivanja profilaktičke terapije do razvoja bolesti uglavnom nije dolazilo – kazali su u Domu zdravlja i dodali da su svi pacijenti  liječeni ambulantno.

(Srpskainfo)