dragocaj

BANJA LUKA, 14. februara – Novu ambulantu porodične medicine ove godine dobiće naselje Dragočaj, a planirani početak izgradnje je na ljeto, rekao je za “Nezavisne” Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema njegovim riječima, trenutno je u toku tender za projektovanje, a čim projekat bude gotov, krenuće se u javnu nabavku za izgradnju objekta ambulante porodične medicine.

“Nova ambulanta će biti preko puta postojeće u ovom naselju. To je nekada bio objekat stare ambulante i planirano je da se taj objekat sruši i da se na tom mjestu gradi nova”, pojasnio je Bilčar.

Dodao je da su u direktnoj komunikaciji sa Domom zdravlja utvrdili da je naselju Dragočaj možda i najpotrebnija ambulanta porodične medicine.

“Još je potrebno da Agino Selo dobije novu ambulantu, a to planiramo nekad u toku sljedeće godine, ukoliko budemo imali sredstava, i time bismo zaokružili cijeli ovaj projekat”, rekao je Bilčar.

Izgradnja ambulante u MZ Dragočaj je planirana Strategijom razvoja grada Banjaluka u periodu 2018-2027. godine, u okviru Projekta unapređenja dostupnosti primarne zdravstvene zaštite i infrastrukturnih kapaciteta za pružanje usluga zdravstvene zaštite.

U Domu zdravlja su potvrdili da je u toku ove godine planirana izgradnja ove ambulante.

“U prijedlogu izgradnje ambulante porodične medicine u Dragočaju koji smo poslali prema gradu se nalazi izgled, kao i sadržaj ovog objekta. Između ostalog, trebalo bi da sadrži dvije ordinacije za preglede pacijenata kod porodičnog doktora, jednu prostoriju za intervencije, kao i prostoriju za laboratorijske usluge”, kazali su u Domu zdravlja.

Istakli su da ambulanta porodične medicine u Aginom Selu postoji već dugi niz godina, te kao takva pruža sve neophodne usluge svojim korisnicima.

“Ta ambulanta radi dva dana nedjeljno zbog manjeg broja pacijenata. Međutim, poslali smo gradu prijedlog rješenja prostora za ambulantu porodične medicine da se izgradi novi objekat ili iznajmi adekvatan prostor za potrebe ambulante, jer je trenutni objekat nenamjenski za potrebe pružanja usluga porodične medicine”, naglasili su u Domu zdravlja.

(Nezavisne)