Hrvatska dopušta kupovinu konoplje s djelom od 0.2 posto THC-a, glavnog psihoaktivnog sastojka biljke.

Uz ulaznicu koja se može smotati i popušiti, novi hrvatski muzej kanabisa nudi iskustveno putovanje kroz opojnu istoriju te biljke i usput odaje počast reggae muzici i filmovima na temu marihuane.

Otvoren nasuprot glavnoj zagrebačkoj policijskoj stanici u Hrvatskoj, gdje je rekreativna upotreba marihuane još uvijek zabranjena, ovaj muzej posljednji je nizu neobičnih muzeja otvorenih u hrvatskome glavnom gradu, poput muzeja mamurluka, prekinutih veza i muzeja osamdesetih.

“Biljka je prisutna u povijesti čovječanstva u gotovo svim civilizacijama i nedvojbeno zaslužuje muzej”, rekao je vlasnik muzeja Tvrtko Kracun.

U muzeju konoplje, posjetilac se vodi kroz višehiljaditu istoriju biljke, koja je ispričana video zapisima, posterima i izložbenim primjerima.

Za konoplju se vjeruje da je prvi put uzgojena u središnjoj Aziji prije otprilike 10.000 godina, a otad je postala kulturno i ekonomski značajna širom svijeta.

U muzeju su izloženi i “bongovi” (vodene lule za pušenje) uz opise legendarnog muzičkog festivala Woodstocka 1969. godine, iznad kojeg je lebdio “oblak” dima marihuane, rezultat izdisaja na desetine hiljada prisutnih fanova.

Tamo se nalazi i šator koji prikazuje proces uzgoja konoplje, s posebnim svjetiljkama i živom biljkom.

Igor Lokotar, student politologije iz Zagreba, rekao je da je očaran istorijskom pozadinom, uključujući i podatak o tome kako su vojnici Napoleona Bonapartea konoplju u Francusku donijeli iz Egipta na početku 19. stoljeća.

“To su stvari koje nikad ne učiš u školi”, rekao je.

Marihuana je u Hrvatskoj dopuštena isključivo u medicinske svrhe.

(Poslovni.hr)