BANJA LUKA, 28. oktobra – Rad škole od ponedjeljka treba vratiti u učionice, kako je i ranije bilo.

Mjere privremene obustave nastave su bile odgovorne, u cilju zaštite đaka i nastavnika. Ali, đake treba vratiti u učionice i prepustiti lokalnim zajednicama da shodno situaciji donesu odluke na svom području, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Ovom krizom se mora suvereno upravljati, zdravlje naroda je najvažnije, bez obzira na političke prilike i predizbornu kampanju – rekao je Dodik.

– Dobro je što je svima obezbjeđena zdravstvena zaštita bez obzira na osiguranje, drugačije nije ni moglo, ali moram istaći da je ovo društvo izloženo enormnim troškovima. Samo liječenje jednog kovid pacijenta košta 2.000 KM dnevno i samo ti iznosi su već milionski. Treba tome dodati nabavku opreme, medicinskih sredstava, isplate medicinskim radnicima i na kraju i štete u ljudstvu i štete u privredi – rekao je Dodik.

Zdravstveni sektor je dobro reagovao, a i građani su solidarni.

– Sve to potvrđuje i podatak da, bez obzira na epdimiju, imamo manji broj umrlih, nego prošle godine – ocijenio je Dodik.

Dodao je da će se kad prođe kriza vidjeti ko je koliko dao društvu i kome treba podrška.

– Poljsku bolnicu smo izgubili, a možda bi nam upravo sada mogla biti potrebna – rekao je Dodik, komentarišući prigovore na rad institucija u doba epidemije, od kojih su mnogi, tvrde, politički motivisani.

– Nećemo uvoditi vanredno stanje, borićemo se da se ne zatvore granice. Razgovarao sam sa Vučićem i dogovrili smo se da ni u kakvim uslovima granica između Srbije i Srpske neće biti zatvorena – poručio je Dodik.

On je pozvao na pooštravanje inspekcijskih kontrola.

I Dodik je pozvao na poštovanje zaštitinih mjera i rekao da treba vikendom zabraniti žurke, a noćne klubove zatvoriti.

– Nije ovo usmjereno protiv vlasnika klubova, nego se borimo za zdravlje stanovništva – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da moramo pomoći zdravstvenim radnicima.

– Moramo povećati kapacitete kovid bolnica. Neke zemlje dovode u bolnice penzionisane ljekare i studente medicine starijih godina, mi još nismo u toj situaciji, ali ni to nije isključeno – rekao je Dodik.

On je dodao da moraju odgovarati „sva ta laprdala koja nam u ovoj situaciji donose neprihvatljive diskurse“.

(Srpskainfo)