Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma Republike Srpske zatražilo je od Ministarstva trgovine i turizma i Vlade RS da im konačno dozvole da rade kako bi uspjeli prehraniti porodice radnika, ali i svoje porodice.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja, istakao je ugostitelji očekuju da počnu raditi nakon Đurđevdana, te da će ukoliko do toga ne dođe njihova egzistencija biti još više ugrožena, te da će morati preduzeti radikalnije mjere.

– Nećemo ratovati na ulicama, ali ćemo se svi, zajedno sa radnicima prebaciti na Biro, pa neka nam država tako isplaćuje redovna primanja narednih mjeseci, dok sa druge strane neće imati nikakav priliv sredstava od nas – istakao je ogorčeni Tatić.

Ugostitelji traže oslobađanje od svih parafiskalnih nameta do kraja godine, te da se mjere koje Grad Banjaluka preduzima prošire na cijelu godinu, a ne samo par mjeseci.

Podsjetio je da je u Srpskoj više od 60.000 radnika koji rade u ugostiteljstvu, te da bi kolaps ovog sektora bio katastrofalan i poguban.

– Ako smo svi u istom, vanrednom stanju, zašto se budžetskim korisnicima koji primaju preko 1.000 maraka isplaćuju jednokratne pomoći u iznosima od 1.000 maraka. Da li to znači da smo mi građani drugog reda – upitao je Tatić.

On je podsjetio na primjere iz regiona, poput Srbije gdje su mnogi oslobođeni parafiskalnih nameta do kraja godine.

– Nama redovno stižu računi za industrijsku struju, a ne daju nam da radimo, imamo već velike dugove prema dobavljačima, veliki broj ugostitelja ima i dugove za kiriju. Jedini izlaz je da nam što prije dozvole da radimo inače ćemo napraviti čitav jedan sektor socijalno ugroženih ljudi – naveo je Tatić.

Naveo je i da ugostiteljima ništa ne znači to što će se za jedan mjesec biti uplačeni doprinosi ili plata radnicima.

– Evo danas je 24. april, a porezi i doprinosi nisu uplaćeni nikome. To znači da će se tek u maju isplaćivati za april. Sve što se i bude isplaćivalo ide preko Fonda solidarnosti, pa ako ne bude novca neće biti ni isplata – izjavio je Tatić.

Podsjetio je da su nedavno razgovarali sa resornim ministrom Suzanom Gašić koja je odgovorila da nema novca.

– Pitali smo je između ostalog da li će Vlada RS od sredstava MMF pokriti bar dio izgubljene dobiti realnom sektoru ili pomoći u repromaterijalu kako bi se nastavio rad ili će taj novac biti isplaćen stranačkom linijom – izjavio je Tatić.

Dodao je kako ugostitelje politika ne interesuje ni najmanje, te da očekuju da će im najkasnije od 11. maja biti dozvoljeno da rade.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS danas su potvrdili da je održan sastanak sa predstavnicima Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu Republike Srpske, na kome je razgovarano o trenutnoj situaciji u oblasti ugostiteljstva i turizma nastaloj usljed širenja epidemije virusa korona.

– Na sastanku je konstatovano da su ugostiteljstvo i turizam među privrednim granama koje su najviše pogođene zbog novonastale situacije. Istaknuto je da je Vlada Republike Srpske, imajući u vidu trenutnu situaciju sa kojom se suočavaju privrednici, uključujući i privredne subjekte u turizmu i ugostiteljstvu, već donijela mjere koje imaju za cilj da se pomogne subjektima kojima je, odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije ili odlukama gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije, zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestali sa radom zbog posljedica djelovanja pandemije virusa korona na području Republike Srpske – odgovorili su iz Ministarstva.

Uredbom koja je kako navode, donesena predviđeno je da se iz sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske obezbijedi isplata poreza i doprinosa za isplaćenu martovsku platu, kao i da se obezbijedi isplata najniže plate, poreza i doprinosa za mjesec april za zaposlene u privrednim subjektima kojima je, odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije ili odlukama gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije, bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestali sa radom zbog posljedica djelovanja pandemije virusa korona.

– Pored toga, da bi se ublažile ekonomske posljedice izazvane širenjem virusa korona, Uredbom su propisane i mjere koje se odnose na: produženje rokova za podnošenje poreskih prijava za različite vrste poreskih obaveza, produženje rokova za plaćanje poreskih obaveza, kao i druge mjere koje će se primjenjivati na sve privredne subjekte u Republici Srpskoj. U periodu koji je pred nama, Vlada Republike Srpske će, uzimajući u obzir i prijedloge mjera koje budu upućene od strane predstavnika ugostitelja Republike Srpske, definisati i druge mjere koje će na najbolji način doprinijeti oporavku ove privredne grane – zaključili su iz resornog ministarstva.

(Srpskainfo)