BANJALUKA, 31. maja – Inspektor Poreske uprave (PU) Republike Srpske Željko Orelj uhapšen je zbog sumnje da je primio mito od 20.000 maraka, saznaje “Glas Srpske”.

Orelj je uhapšen na parkingu banjalučke picerije “Sanremo” u petak popodne tokom primanja mita od poreskog obveznika. Izvor blizak istrazi je rekao da je Orelj bio zadužen za firme milionskih prihoda, a i ranije su se na njega građani žalili.

Iz MUP-a Republike Srpske je potvrđeno da  je  uhapšen inspektor PU RS po nalogu Specijalnog tužilaštva RS.

– Sumnja se da je ovaj inspektor počinio krivično djelo uzimanje mita i zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja. Tokom akcije pretreseno je više lokacija –  rekla je  portparol MUP-a RS Mirna Šoja i dodala da će više detalja biti poznato nakon istrage.

Prema nezvaničnim informacijama Orelja je prijavio poreski obaveznik kojeg je on ucjenjivao i tražio mito. Nakon toga organizovano je njegovo hapšenje i simulirani otkup novca.

Orelj se sa osobom koja mu je dala mito dogovorio da se nađu   na parkingu picerije “San Remo” kako bi se dogovorili oko poslova i kako bi on uzeo novac. Orelja su pratili policijski i inspektori tužilaštva. Izvor blizak istrazi je rekao da je Orelj uhapšen nakon što je uzeo kovertu u kojoj je bio novac od poreskog obveznika.

– Novac je preuzeo u službenom automobilu. Kada je krenuo sa parkinga presreli su ga policijski inspektori privatnim vozilom i spriječili da pobjegne. Potom je pretresen prilikom čega je pronađen koverat s novcem. Zatim je i uhapšen – rekao je ovaj izvor. Dodao je da je pretresen i njegov privatni automobil, kao i stan u Banjaluci i kuća u Prijedoru.

Orelj, koji je porijeklom iz Prijedora i živi u Banjaluci, ranije je bio i zamjenik direktora Poreske uprave Republike Srpske.

 

Podrška

Iz Poreske uprave RS su kazali da podržavaju akcije policije i tužilaštva na suzbijanju  korupcije i kriminala.

– U ovakvim situacijama i mi nerijetko radimo zajedno sa policijom na takvim predmetima – kazao je portparol PU RS Ivan Vučković.