BANJALUKA, 07.juna – Milan Blagojević iz Banjaluke uhapšen je u nastavku akcije “Čak” zbog sumnje da je zelenašenjem oštetio sugrađanina za oko 3.500 maraka.

Njega sumnjiče da se bavio zelenašenjem od maja do oktobra prošle godine. Iskoristio je lošu materijalnu situaciju Banjalučanina S.L., kojem je posudio 2.000 KM uz nesrazmjernu kamatu i time stekao protivpravnu korist od 3.500 KM. Nad Blagojevićem je izvršena kriminalistička obrada.

Takođe, Okružnom tužilaštvu Banjaluka dostavljena je dopuna izvještaja u akciji “Čak” protiv Blagojevića i protiv Zdravka Šorde, zvanog Brus Li, iz Banjaluke zbog sumnje da je izvršio sedam krivičnih djela, i to pet krivičnih djela zelenaštva i dva iznude, objavile su Nezavisne novine.

Šordu sumnjiče da se bavio zelenašenjem i iznudama od 2008. do kraja aprila ove godine. On je iskoristio lošu materijalnu situaciju Banjalučana i posuđivao im novac, te time zaradio oko 14.120 maraka.

“Kada bi pozajmio novac nekom, od istih bi tražio da plaćaju kamate koje su iznosile vrtoglavih 20 odsto”, kazao je ranije za “Nezavisne” izvor blizak istrazi.

Ukoliko mu dužnici ne bi plaćali, on im je iznuđivao novac raznim prijetnjama. Uzimao je od oštećenih građevinski materijal i alat ili ih je prisiljavao da za njega obavljaju građevinske radove na ime duga.

Šorda je uhapšen u aprilu, prilikom čega je pretresena njegova zgrada sa devet stanova u banjalučkom naselju Česma, za koju se sumnja da je nelegalno izgrađena, mahom od novca zarađenog krivičnim djelima. Pretresena je i njegova porodična kuća u naselju Rekavice.