zanimanja

BANJA LUKA, 13. decembra – Reorganizacija srednjih škola u Republici Srpskoj podrazumijeva promjene samo u strukturi zanimanja, ali ne i gašenje određenog broja škola već samo nekih od zanimanja.

Ovo je predviđeno amandmanima na Prijedlog programa ekonomskih reformi RS za period 2020. – 2022. godina, po hitnom postupku, koje je danas utvrdila entitetska vlada.

Nakon upućivanja tog prijedloga u Narodnu skupštinu RS, Vlada Srpske je dodatno usaglasila određene prijedloge amandmana sa socijalnim partnerima.

U mjeri unapređenje povezanosti obrazovanja i tržišta rada te jačanje pristupa i kvaliteta obrazovanja, neće se formirati posebna jedinica u Ministarstvu prosvjete i kulture s ciljem povezivanja škola i poslodavaca, revizije nastavnih planova i zanimanja, te prilagođavanja obrazovnog sistema potrebama tržišta rada, jer će taj posao raditi postojeće službe.

Biće pronađena druga rješenja i za smanjenje zloupotrebe bolovanja, te za onemogućavanje zloupotreba obaveza iz radnog odnosa i prava iz oblasti zdravstvene zaštite i drugih propisa, saopšteno je iz Vlade RS.

Prihvaćen je i Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta RS za devet mjeseci ove godine.

Prihodi i primici planirani budžetom ostvareni su u iznosu od dvije milijarde i 500,7 miliona KM, što predstavlja 102 posto u odnosu na budžet za posmatrani period.

Indirektni porezi ostvareni su u iznosu od 987,9 miliona KM, dok su prihodi od direktnih poreza realizovani u iznosu od 969,4 miliona KM. Od navedenog iznosa 654,3 miliona KM odnosi se na prihode od doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje.

Rashodi i izdaci planirani budžetom u prvih devet mjeseci 2019. godine iskazani su u iznosu od dvije milijarde i 346,2 miliona KM, što predstavlja 96 posto u odnosu na budžet za posmatrani period.

“Ino-dug je redovno servisiran i za te potrebe izdvojeno je 210,4 miliona KM. Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 220,7 miliona KM”, navodi se u saopštenju.

Sprovedena su četiri postupka multilateralne kompenzacije i cesije putem koga su kompenzirani javni prihodi RS u iznosu od 19,8 miliona KM.

(Srna)