banski dvor

BANJA LUKA, 01. septembra – Nakon obnove krova i fasade Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci sljedeći prioritet bi trebalo biti ulaganje u novu klimatizaciju u ovom objektu. Prema procjenama, za te namjene će biti potrebno 800.000 KM.

Potvrdio je to načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Biličar i dodao da će se tim pitanjem pozabaviti iduće godine.

– U pitanju je nastavak dosadašnjeg posla koji smo započeli na Banskom dvoru. Teško je reći da li ćemo potreban iznos moći obezbijediti kroz redovna budžetska sredstva u 2020, ali trudićemo se da izdvojimo barem dio. Ostatak ćemo pokušati obezbijediti iz eksternih izvora finansiranja – rekao je Bilčar.

Naveo je da je pored toga potrebno renovirati i pojedine salone, te da će taj posao biti rađen po fazama.

– Za taj dio će biti potrebne posebne procjene kada je u pitanju vrijednost radova koji nas očekuje – naveo je Bilčar.

Prema ranijim informacijama, uprava Banskog dvora treba do kraja septembra dostaviti elaborat Gradskoj upravi u kojem će predložiti koje prostore u unutrašnjosti treba sanirati.

Kako su tom prilikom rekli, njihov cilj je da u svakoj godini osposobe najmanje jedan novi prostor za kulturne namjene u kojima bi se odvijali razni sadržaji – muzički, likovni, dramski, književni.

Nakon dugogodišnjeg čekanja, obnova Banskog dvora je počela lani. Obnovljen je krov čime je spriječeno prodiranje vode i dalji nastanak štete prokišnjavanjem u objekat. U potpunosti je zamijenjen bakarni krov, te urađen kakav je izvorno bio.

Nakon toga se prešlo na vanjsko uređenje. Urađena je rekonstrukcija fasade, ugrađena dekorativna rasvjeta, te u potpunosti zamijenjena vanjska stolarija. Urađena je rekonstrukcija 82 kapitela sa likom dvoglavog orla, i to 76 od vještačkog, a ostalo od prirodnog kamena.

U obnovu Banskog dvora uloženo je više od 3 miliona KM, a sredstva su obezbijedili Grad i Vlada RS.

Objekat Banskog dvora je izgrađen za potrebe sjedište bana Vrbaske banovine. Radovi su počeli u martu 1931, dok je svečano otvaranje zdanja bilo 8. novembra 1932.

(Srpskainfo)


Novum
Novum
Novum
Novum