unibl

BANJA LUKA, 02. avgusta – U protekle dvije godine Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL), ostvario je napredak za 1600 mjesta na Vebometriks listi (Webometrics Ranking of World Universities).

Prema izvještaju iz jula 2017. godine UNIBL nalazio se na sedmoj poziciji univerziteta iz BiH i na 4834 u svijetu. Po podacima iz izvještaja objavljenog krajem jula 2019. godine, Univerzitet u Banjoj Luci ostvario je napredak za 173 mjesta, te se nalazi na 3234 poziciji na listi svjetskih univerziteta i na drugom je mjestu na listi univerziteta iz Bosne i Hercegovine. Od univerziteta iz Bosne i Hercegovine, ispred Univerziteta u Banjoj Luci nalazi se Univerzitet u Sarajevu.

Podsjećanja radi, UNIBL je od jula 2018. godine na drugom mjestu kada je riječ o univerzitetima u BiH. Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, odmah poslije njega je Univerzitet Stanford, a u stopu ih prati Masačusetski tehnološki institut (MIT).

Kada su u pitanju evropski univerziteti najbolje rangirani su Univerzitet u Oksfordu i Univerzitet u Kembridžu. Što se tiče univerziteta iz Srbije, najbolje pozicije zauzimaju Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Nišu.

Inače, Vebometriks lista je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta. Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Cilj veb indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriksa je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procjene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja.

Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija, pa do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

(Banjaluka.net)