BANJALUKA, 12. februara – Između unutrašnjeg dogovora u BiH i nametanja odluka i rješenja od strane stranaca.

“Kada bi federalni partneri ispoštovali ono što je dogovoreno na sastanku, bili bismo bliže konsenzusu. No, pod pritiskom stranog faktora, pristali su na promjenu”, kategoričan je generalni sekretar SNSD-a Srđan Amidžić.

Smatra da bi njegove kolege u Federaciji trebale politički stasati.

“Da se odmaknemo od stranih faktora, da razmišljamo svojom glavom i da ono što je dogovoreno treba sprovesti na terenu. Taj strani faktor je tu otkako je Bosna i Hercegovina država”, dodaje Amidžić.

SNSD je protiv miješanja bilo koje države kada su u pitanju unutrašnji dogovori u Bosni i Hercegovini. Ovaj stav je nakon sastanka prije tri dana u Sarajevu ponovio i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Na sastanku sa partnerima u vlasti na nivou BiH postignut je dogovor o usaglašavanju tri zakona u cilju otvaranja pristupnih pregovora sa EU.

“Politička grupa kojoj pripadam je za evropski put Bosne i Hercegovine. On implicira da ovaj lažni visoki predstavnik koji se šepuri po Sarajevu nema šta nametnuti. A ako išta uradi, ništa od ovoga ne vrijedi, onda nema evropskog puta za Bosnu i Hercegovinu”, ističe Dodik.

A svaka naznaka mogućeg napretka BiH na putu evroatlantskih integracija ohrabruje poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića koji se obrušio na čelnike stranaka. On kaže – niko u ime Bošnjaka ne može pristati na sporazum koji će, kako tvrdi, dovesti u pitanje budućnost i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Za Radovana Kovačevića, srpskog delegata u Domu naroda PS BiH, ovo je poruka upućena čelnicima Trojke, da nemaju pravo da učestvuju u pregovorima i da donose odluke.

“Ovdje imamo Islamsku zajednicu i poglavara Islamske zajednice koji kaže šta političari koje biraju građani ne smiju raditi. Iz te izjave je potpuno jasno da smatraju da u Bosni i Hercegovini nema mjesta za Srbe i Hrvate, da je Bosna i Hercegovina zemlja samo za Bošnjake i da možemo živjeti samo po njihovim pravilima i odlukama koje oni pravite o nama”, rekao je Kovačević.

Kovačević je ukazao i na, prema njegovom mišljenju, Kavazovićeve zlonamjerne tvrdnje o državnoj imovini. Podsjeća da Ustav jasno kaže da 49 posto teritorije u Bosni i Hercegovini, uključujući sve što se na njoj nalazi, pripada Republici Srpskoj.

Isto je istakao i profesor Fakulteta političkih nauka Nevenko Vranješ. On kaže da je Srpska entitet sa svim elementima državnosti, što znači da ima svoju imovinu.

“Već sam uvjeren da je predsjednik Republike Srpske došao pod uticaj takvog procesa, prije svega, nedvosmisleno i kategorično je rekao da o imovini neće biti ni razgovora jer je ona završena u Dejtonu, a i prije Dejton”, ističe Vranješ.

On upozorava da je Srbija svesna da je potreba za resursima u kontekstu aktuelne krize pitanje od izuzetnog značaja. Srpski narod u BiH, kaže, nikada se neće i ne može odreći svoje imovine, jer bi to značilo definitivan kraj Republike Srpske, prenosi RTRS.