skola

BANJA LUKA, 06. februara – Ukoliko nam je cilj da smanjimo nezaposlenost, te budemo konkurentni na evropskom tržištu rada, obrazovanje je neophodno uskladiti i usmjeriti u pravcu rastućih sektora, a samim tim ograničiti i racionalizovati postojeće upisne kvote.

Poruka je to Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje na nivou grada, čiji su članovi, predstavnici škola i banjalučkih privrednika, uradili prijedlog za izmjenu Plana upisa učenika u prvi razred javnih srednjih škola za školsku 2020/21. godinu. Cilj im je da se kreira upisna politika u skladu sa potrebama tržišta rada, tačnije prema potrebama privrede koja je, ističu, nosilac rasta i razvoja jedne zemlje.

Njihov prijedlog je da se broj učenika po odjeljenjima, i to bez izuzetka, ograniči na 24, odnosno 20 za zanate. Takođe, neophodno je i smanjiti minimalan broj učenika za trećestepena zanimanja sa 16 na 12.

Njihova analiza pokazuje da bi to značilo 152 učenika “viška” u prvom roku, u Gimnaziji, Ekonomskoj, Medicinskoj, Tehničkoj i Elektrotehničkoj školi, u koje je ove godine upisano blizu 1.500 đaka u prvi razred.

– Ako uzmemo u obzir da su tri srednje škole: Ekonomska, Elektrotehnička, Medicinska, na već visok postojeći broj upisanih učenika po odjeljenjima dobili proširenje broja učenika, sa 28 na 32, dobijamo po 32 učenika više za sve tri škole – navodi se u prijedlogu Plana upisa.

Važećim Pravilnikom o upisu učenika u prvi razred javnih srednjih škola za 2019/20. godinu predviđen je upis 2.357 učenika.

– Ako znamo podatak da je za školsku 2019/20. godinu oko 1.500 učenika završilo osnovnu školu, jasan je jaz između broja učenika koji je planiran u odnosu na broj osnovaca koji završi školovanje. Smatramo da je potrebno smanjiti broj postojećih mjesta za upis za oko 15 odsto – stoji u prijedlogu, u koji je portal Srpskainfo imao uvid.

Kako ističu, treba uzeti u obzir i da je u prvi razred 5 privatnih srednjih škola za ovu godinu upisano 206 učenika: 66 učenika u Gimnaziju i 142 učenika na ostale smjerove. Taj broj učenika nije ni u jednom obliku evidencije, zbog čega predlažu da se i privatne srednje škole uvrste u zvaničan Plan upisa u prvi razred srednjih škola.

Mada bi odluka o smanjenju broja učenika u razredima direktno uticala na njih, u Gimnaziji su podržali inicijativu da ubuduće imaju po 24 đaka u odjeljenjima.

– Imali smo i po 30 učenika u razredu, ali iz solidarnosti sa ostalima nemamo ništa protiv da to ubuduće budu 24 đaka. Privreda normalno teži da djeca upisuju zanatske škole, ali Gimnazija je Gimnazija, i nadam se da ćemo mi i dalje imati dovoljno učenika da upišemo 11 odjeljenja, kao i da će nam resorno ministastvo dozvoliti toliko razreda – govori direktorka banjalučke Gimnazije Vita Malešević.

Predstavnici Savjeta imali su u ponedjeljak sastanak s načelnikom Odjeljenja za sport, obrazovanje i zdravstvo Draganom Banjcem, koji načelno podržava njihovu ideju.

– Zahtjev poslovne zajednice i direktora u Savjetu, sa moje tačke gledišta, opravdan je i potreban ovom gradu i ovom društvu, u ovom vremenu. Dogovorili smo se da obave još razgovore s Pedagoškim zadovodom i da usaglasimo zajedno prijedloge koje bismo uputili prema školama i ministarstvu. Već u naredna tri, četiri dana mi iz odjeljenja bismo trebali imati sastanak s gradonačelnikom, da se izjasnimo o njihovom zahtjevu. Detaljnom analizom, vidimo da ima pojedinih zanimanja, čak i škola, koje ne odgovaraju vremenu u kojem živimo. Ti rezovi mogu biti bolni, ali što ih prije počnemo raditi biće nam bolje svima – smatra Banjac.

Savjet za obrazovanje i zapošljavanje na nivou Grada imenovan je prošlog aprila. Ovo tijelo je formirano s ciljem da osigura djelotvorno i efikasno približavanje tržišta rada i obrazovnog sistema, predlaganjem mjera za kvalitetniju upisnu politiku, uspostavljanjem veze između preduzeća i škola, u svrhu obezbjeđivanja deficitarnih zanimanja prema potrebama tržišta rada.

Prijedlozi Savjeta

  1. Ograničiti broj učenika u odeljenjima za sve škole na 24 učenika, odnosno 20 učenika za zanate;
  2. Ne dozvoliti proširenje;
  3.  Analizom nezaposlenosti te relevantnim podacima sa Biroa za zapošljavanje RS, onim školama koje imaju veći broj odeljenja za pojedina zanimanja i školovanjem istih utiču na povećanje nezaposlenosti – smanjiti broj.

(Srpskainfo)