matura

Da li će učenici završnih razreda srednjih škola u Republici Srpskoj ove godine imati proslavu maturske večeri još je neizvjesno, smatraju direktori ovih obrazovnih ustanova, a takođe su upitne i ekskurzije.

Podsjećamo, za učenike srednjih škola organizovana je nastava na daljinu, a šta će biti s maturama i proslavama još se ne zna.

“Još ništa ne znamo što se tiče proslave maturske večeri, iako su skoro sve škole u Banjaluci rezervisale termin održavanja”, kazao je Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije.

Dodao je da jednostavno moramo čekati maj da vidimo šta i kako, te kako će se odvijati situacija što se tiče virusa korona i zabrana koje su na snazi.

Prema njegovim riječima, ukoliko ove godine ne bude proslave mature veliki žal će biti za učenike.

“Učenicima matursko veče prestavlja jednu veliku prekretnicu u životu, tako da će mi lično biti žao ukoliko ove godine ne bude proslave”, ističe Bajić.

Dodao je da se i dalje ne zna da li će biti izvođene đačke ekskurzije u inostranstvo.

“I dalje je nepoznato da li će biti izvođene ekskurzije u majsko-junskom roku ako se situacija ne normalizuje”, kazao je Bajić i dodao je da se nada da će učenici barem u septembru moći ići na ekskurzije.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, ističe da će proslava maturske večeri sigurno biti prolongirana za neka bolja vremena.

“U svakom slučaju ništa se neće dešavati bez stava nadležnog ministarstva, a i s učenicima smo u dogovoru da proslavu maturske večeri ostavimo za potpuno sigurna vremena”, naglasio je Vasiljević za “Nezavisne”.

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva srednjih škola prijedorske regije, kazala je da očekuju, ukoliko dođe do normalizacije stanja u kratkom roku, da đaci proslave maturu u maju.

“Međutim, nisam optimista budući da je trenutno na snazi zabrana okupljanja za koju ne znamo koliko će da traje, a proslava mature je jedan vid okupljanja”, kazala je Soviljeva.

Prema njenim riječima, iako đaci prijedorske regije na ekskurzije idu početkom septembra, još je neizvjesno hoće li ih ove godini uopšte biti.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da će se postupati u skladu s informacijama Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u vezi s pojavom virusa korona u Republici Srpskoj kada je riječ o proslavi maturske večeri, ali i izvođenju ekskurzija u školama u RS.

(Nezavisne)