Korisnici Džimjela, Fotosa i Drajva mjesecima su upozoravani na dramatične promjene svojih naloga, ali nova pravila konačno stupaju na snagu od 1. juna.

Uporuci poslatoj korisnicima, Gugl je saopštio:

– Pišemo vam kako bismo vas obavijestili da smo nedavno najavili nove smjernice za skladištenje Gugl naloga koji koriste Džimejl Gugl disk (uključujući Gugl dokumente, tabele, prezentacije, crteže, obrasce) i/ili Gugl slike koje nas usklađuju sa industrijskim praksama. Sav vaš sadržaj može biti uklonjen.

Sada, prije nego što počnete da ludite okolo u panici, sve dok redovno koristite svoj nalog, ove nove promjene neće uticati na vas. Gugl uvodi te smjernice u pokušaju da svoje servere oslobodi računa i datoteka koji miruju nekoliko godina.

– Ako ste neaktivni dvije godine (24 mjeseca) u Džimejlu, na Disku ili u Fotografijama, možemo izbrisati sadržaj u proizvodima u kojima ste neaktivni. Ako premašite ograničenje skladišnog prostora za dvije godine, možda ćemo izbrisati svoj sadržaj na Džimejlu, Disku i Fotografijama – poručeno je iz kompanije.

Druga stvar koju treba primetiti je da nova pravila stupaju na snagu 1. juna 2021. što znači da se ništa neće brisati najmanje do 1. juna 2023. Ako već dugo niste dodirnuli svoje Fotografije, Gugl će vas obavestiti o broju puta prije nego što pritisnete dugme za brisanje, tako da korisnici ne bi trebalo da izgube nijedan sadržaj, a da prethodno nisu čuli za to.

Pored toga što Gugl sada može da uklanja sadržaj, postoji još jedna velika promjena koja stupa na snagu. Do sada su korisnici Gugl fotografija mogli da otpremaju neograničen broj fotografija u oblak, a da za privilegiju ne moraju da plate ni centa.

Međutim, to se sve menja. Na nesreću, od 1. juna 2021. godine, sve fotografije – bez obzira na kvalitet koji prenosite – sada će pojesti tih 15 GB koje dolaze uz svaki nalog. Kada korisnici dostignu to ograničenje, moraće da plate da bi dodali više prostora za skladištenje, piše b92.

(Srpskainfo)