BANJA LUKA, 15. maja – Grad Banjaluka je uputio incijativu ministarstvu prosvjete u kulture RS za osnivanje i izgradnju područne osnovne škole u naselju Ada, što predstavlja konkretan korak ka realizaciji ovog važnog projekta.

Naime, Grad je za ovu godinu najavio realizaciju tog projekta, koji bi konačno omogućio da djeca iz ovog naselja dobiju svoju osnovnu školu.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac je potvrdio da je Grad uputio ovu inicijativu resornom ministarstvu, te da se sada čeka njihovo izjašnjenje.

– Čekamo njihov odgovor, jer je Republika osnivač osnovnih škola. Naš prijedlog je da to bude petorazredna osnovna škola i područno odeljenje OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” iz Borika – naveo je Banjac.

Objašnjava da su se za petorazrednu školu odlučili jer je u ovom momentu teško procijeniti koliko tačno djece će pohađati ovu školu.

– Po našim evidencijama, školsku godinu 2021/22. upisalo bi 57 učenika, a u školskoj 2022/23. otprilike isto toliko i to je broj djece koji  trenutno živi tamo. Isto tako ne trebe izgubiti iz vida one koji bi se ubrzo mogli doseliti. Na tom području, po važećim regulacinim planovima, ima oko 300.000 kavdrata na kojima se može graditi, ali teško je predvidjeti koliko brzo će to ići. Za sada je na tom prostoru u izgradnji između 20.000 do 30.000 kvadrata, koji se trebaju useliti naredne godine. Dobar dio tih stanova će sigurno zauzimati porodice sa osnovcima  – objasnio je Banjac.

Naglasio je da sve te faktore treba uzeti u obzir kod pravljenja plana za školu u Adi.

– Iako je naš prijedlog petorazredna područna škola, projektanti imaju zadatak da naprave plan koji će omogućiti da se taj objekat nadograđuje, u zavisnosti od toga kako se situacija bude mijenjala – rekao je on.

Ističe da će Grad Banjaluka obezbijediti gradsko zemljište za gradnju ove škole i projektnu dokumentaciju.

Kada je u pitanju realizacija, Banjac je objasnio kako je bilo priče da bi pojedini donatori finansirali dio izgradnje škole u Adi, a ostatak radova resorno ministarstvo.

Nova škola je ucrtana u ulici koja nosi isti naziv kao i ta mjesna zajednica, preko puta restorana „Stara Ada“. U blizini te lokacije je u prethodnom periodu prisutna intenzivna stanogradnja, uz najavu započinjanja novih projekata.

Gradnja novih stanova znači da će se sigurno u velikom broju slučajeva u to naselje doseliti porodice s mlađom djecom, kojima je potrebno da imaju u blizini i osnovnu školu. Trenutno, ova mjesna zajednica nema osnovnu školu već su đaci iz ovog naselja raspoređeni po školama u okolnim naseljima, a prvenstveno pohađaju školu na Starčevici.

Upravo je taj veliki priliv đaka bio jedan od problema koji je doprineo problemima u OŠ „Branko Radičević“ na Starčevici, u kojoj se do prošle godine nastava odvijala u tri smjene, umjesto – kako je uobičajeno – u dvije. U međuvremenu, ta škola je dograđena, ali kako se taj problem za nekoliko godina ne bi ponovio, zbog većeg priliva djece iz Ade, potrebno je da se rastereti škola na Starčevici tako što će biti izgrađena škola za djecu iz ovog naselja.

Ministarstvo

U ministarstva prosvete i kulture RS su potvrdili da su primili inicijativu Grada Banjaluka za osnivanje i izgradnju područnog petorazrednog odjeljenja OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” na području naselja Ada.

– Ministarstvo prosvjete i kulture RS je inicijativu zaprimilo i sigurno je da ćemo je analizirati u skladu sa svojim nadležnostima i propisanim procedurama – kazali su ovom ministarstvu.

(Srpskainfo)


Novum
Novum
Novum
Novum