kocicev-potok

BANJA LUKA, 19. januara – Korito Kočićevog potoka na području Ade i Debeljaka ovih dana je uređeno i prošireno u dužini od dva kilometra, čime je umanjena opasnost od izlivanja u slučaju velikih padavina, kazao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar,

Bilčar ističe da je uređenje ovog korita bio jedan od prioriteta, pošto je Kočićev potok, koji “podivlja” u doba velikih kiša, pravio ogromne probleme tokom poplava 2014. i 2016. godine.

– Sada, kada nema padavina, ovaj vodotok izgleda kao bezazlen potočić, ali u vrijeme velikih kiša njegov protok se poveća i do 20 puta. Urađeni su profilisanje i čišćenje korita u dužini od dva kilometra, a na tri lokacije su postavljene kamene obloge čime su zaštićene okolne kuće – istakao je Bilčar.

On dodaje da se rizik od poplava nikada ne može poptuno isključiti, ali da su građani Ade i Debeljaka, čije kuće se nalaze u blizini potoka, sada mnogo bezbjedniji.

– Posebnu pažnju smo obratili na dijelove potoka koji se nalaze u blizini kuća. Korito je sada u potpunosto pročišćeno i vjerujemo da nam se, na ovom području, više neće ponavljati nevolje koje smo imali tokom velikih poplava – naglasio je Bilčar.

Grad Banjaluka, na godišnjem nivou, iz budžeta izdvaja ukupno 600.000 KM za uređivanje vodotokova drugog reda na području grada.

(Srpskainfo)