BANJALUKA, 08. aprila – Intenzivne pripreme za predstojeću sezonu praznika i izleta, te sređivanje izletišta na području grada su u toku, a sve sa ciljem kako bi građani mogli uživati u odmoru u prirodi.

Iz Gradske uprave kažu da izletišta redovno održavaju tokom čitave godine, a da se trenutno radi intenzivnije da bi sve bilo spremno za predstojeću sezonu izleta.

“Trenutno se radi na osposobljavanju česmi na Banj brdu, odnosno Trešnjiku. U narednom periodu će se intenzivno raditi na održavanju zelenila u skladu sa procesima vegetacije”, rekao je Milenko Šajić, portparol Gradske uprave. Prema njegovim riječima, izletišta Banj brdo i Šibovi, koja su najposjećenija, zahtijevaju sprovođenje niza mjera kao što su orezivanje, podizanje i sječa stabala, održavanje travnjaka, košenje, rekonstrukcije, uništavanje korova i njihovo suzbijanje. Kako ističe, najviše aktivnosti planirano je u aprilu da bi izletišta bila spremna za 1. maj, kada građani tradicionalno posjećuju ova izletišta. Da će i posjetioci Banjaluke u predstojećem periodu moći uživati u brojnim ponudama, potvrdili su u Turističkoj organizaciji grada, objavile su Nezavisne novine.

Ostoja Barašin, direktor TOBL, rekao je da je zadovoljan dosadašnjim uspjehom, te da svakodnevno ostvaruju nove kontakte koji će biti od koristi u realizaciji budućih projekata.

“Na Jadranskom sajmu u Budvi trenutno predstavljamo ekološku ponudu grada kako bismo privukli turiste na Sajam turizma, koji organizujemo od 18. do 20. septembra”, izjavio je Barašin.

Dodaje da će u maju biti organizovan i prvi sajam avanturizma, a Evropsko prvenstvo u raftingu dobar je način da se Banjaluka predstavi turistima. Takođe, u toku su radovi na realizaciji projekta “Beer Fest”, koji bi trebalo da bude održan krajem jula.

Žana Zečević, diplomirani socijalni radnik, kaže kako nije zadovoljna stanjem gradskih izletišta, te smatra da je mali broj uređenih zelenih površina koje bi mogla posjetiti u toku sezone.