krajiska-kuca

BANJA LUKA, 28. januara – Na Dan grada Banjaluka – 22. aprila trebalo bi da bude otvorena “Krajiška kuća” u kojoj će lokalni poljoprivrednici prodavati svoje proizvode, izjavio je direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić.

Ilić je izrazio nadu da će do februara izvođač početi sa prilagođavanjem namjeni prostora u centru grada na Bulevaru cara Dušana koji je Skupština grada Banjaluka dodijelila u decembru.

On je naglasio da će u “Krajiškoj kući” biti dostupni isključivo domaći proizvodi i hrana organskog porijekla – med, proizvodi od raznog povrća i voća, voćne prerađevine i sokovi, rakija, suhomesnati proizvodi i razne vrste sireva, ljekovito bilje, čajevi, prirodna kozmetika.

– Da bi ponuda bila što kvalitetnija i interesantnija i za turiste i za naše građane obratili smo se i u 20 opština okruženja grada Banjaluke, zapadnog dijela Republike Srpske koji spadaju pod Krajinu da sve delicije predstave u “Krajiškoj kući”- naglasio je Ilić.

On je naveo da je održan sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima koji su se registrovali u bazu podataka poljoprivrednih gazdinstava na području Banjaluke, kao i nekoliko sastanaka sa poljoprivrednim prerađivačima u vezi sa aktivnostima na brendiranju proizvoda.

Prema njegovim riječima, u bazi podataka poljoprivrednih gazdinstava na području grada nalazi se njih 300.

On je izrazio nadu da bi, ukoliko uspješno bude riješen poslovni prostor u Trebinju, u septembru mogla da bude pokrenuta “Krajiška kuća” i u tom gradu.

Ilić je podsjetio da je u Banjaluci prošle godine otvorena “Hercegovačka kuća” – projekat koji su zajednički realizovali Agrarni fond Trebinja i Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka.

(Srpskainfo)