Ako je neki Srbin mogao da uđe u Grčku kao turista prije početka turističke sezone, onda je to kamper Sokol Pešić (66).

Rođeni Vlasotinčanin, sada sa prebivalištem u Smederevu, prešao je pola svijeta u kući na točkovima, a prije nedjelju dana prešao je i grčke graničare na prelazu Promahonas i ušao u zemlju Helena praktično bez neophodnog PLF formulara.

Mašinski inženjer u penziji, bokserski trener po zanimanju, a avanturista u duši, kako voli da kaže, živi bez pravila. Zato je i uspio da zaobiđe pravila kada je 10. maja krenuo na put sa svojom suprugom u “fijatovom” kamperu starom 23 godine, piše Blic.

– Supruga i ja smo prošlog ponedjeljka proslavili unukin rođendan i odmah krenuli u Grčku. Rekao sam sinu da mi proveri šta mi je sve potrebno od dokumentacije, ali on to nije uradio. Tako da smo žena i ja imali samo pasoš i sertifikat o vakcinaciji – započinje priču za Blic Pešić.

Kako kaže, išao je u Grčku preko Bugarske jer granični prelaz Evzoni nije bio otvoren.

– Kada smo stigli na prelaz Promahonas, čuo sam da traže uz pasoš i sertifikat o vakcinaciji i PLF formular. Pošto sam komunikativan po prirodi, pokušao sam da zamolim graničare da me puste i bez tog formulara, ali oni nisu htjeli ni da čuju – objašnjava Pešić.

Srećom, u koloni vozila koja su čekala na ovom prelazu našao se još jedan Srbin.

– Nisam znao kako da popunim taj PLF formular i tada mi je u pomoć pritekao jedan Beograđanin. Pokazao mi je na telefonu njegov PLF formular. A ja sam bukvalno slikao njegov telefon sa tim formularom i pokazao graničarima. Na sreću, oni nisu tu sliku pomno provjeravali i samo su lupili pečate ženi i meni u pasošu. I tako smo prošli – smije se Pešić.

I tu nije bio kraj.

– Ni dan-danas nisam siguran da li su mi nakon što su mi vratili pasoš rekli da odem na brzi test na koronu. Ali ja sam se napravio lud, sjeo u kamper i nastavio da vozim – priča.

Već je svojim kamperom posjetio nekoliko ljetovališta na Sitoniji.

– Bio sam u Nea Kalikratiji, Nea Mudaniji, Nikiti i sada u Neos Marmarasu. Kupam se, pecam, uživam. Ja sam za sebe kažem da sam rođena skitara. Ne drži me mjesto. Ostaćemo u Grčkoj do 30. maja, a onda se vraćamo u Srbiju jer supruga mora da radi. Ja odmah sutradan idem u Italiju na mjesec dana, a poslije u Tursku.

Inače, najviše je u životu proputovao i zaradio zahvaljujući boksu.

– Kad sam bio mlađi boksovao sam za Radnički iz Kragujevca, ali sam se brzo povrijedio i prešao u trenere. U Italiji sam dugo trenirao u jednom bokserskom klubu u blizini Torina. Kćerka mi i danas živi u Vićenci, a ja više iz ljubavi danas treniram mlade boksere u Srbiji – naglašava Sokol.

Kako kaže, u ringu je upoznao i Veljka Ražnatovića, sina Cece Ražnatović.

– Kratko sam ga i trenirao i savjetovao u Loznici. O njemu mogu da kažem sve najbolje. Uvijek mi se javi kad god me vidi i ukaže mi poštovanje – kaže Sokol Pešić.

(Srpskainfo)