BANJALUKA – Prostorije osnovnih i srednjih škola do kraja ove godine biće detaljno prekontrolisane. U čak 80 odsto školskih objekata biće provjereno postoji li tragova droge na stolovima, u toaletima, sportskim dvoranama i svim učionicama. Međutim, neće biti poznato koje su škole uključene u projekat, niti tačan datum provjere. Sve to će provoditi Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga.

skola-696x464

Foto: N.N.

“Formiraće se jedna istraživačka grupa od predstavnika policije, zdravstvenih radnika i predstavnika škole, koji će iznenada i bez najavljivanja dolaziti u prostorije, uzimati sa površina briseve i uz pomoć testa određivati da li postoji prisustvo psihoaktivnih supstanci,” rekao je Milan Latinović, predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj.

Nacrt operativnog plana treba da odobri Vlada Repubike Srpske. U Komisiji kažu da je za ovaj projekat iz budžeta već predviđeno 50 hiljada maraka. Direktori škola najavljuju podršku.

“Sve aktivnosti koje su vezane za prevenciju u sprečavanje svakako su dobro došle i u školama se provode već dugi niz godina. Možda će ovo biti nešto ozbiljnije, u smislu otkrivanja. Tako bi trebalo to možda dati i bolji rezultat, kada je u pitanju navika da učenici prestanu da se informišu o tim stvarima, a pogotovo da ne uđu u priču o probavanju tih sredstava,” kaže Dušan Mišljenović, direktor Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski”.

Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga postoji od 2008. godine. Bila je dio istraživanja provedenog u čak 35 evropskih zemlja, koje se bavilo zloupotrebom droge, alkohola, cigareta i lijekova za smirenje kod dječaka i djevojčica školskog uzrasta. Podaci su pokazali da su po konzumiranju cigareta i alkohola polovi izjednačeni. Međutim, dječaci prednjače u upotrebi marihuane i drugih droga. Najveći porok djevojčica je, pokazuju istraživanja, konzumiranje lijekova za smirenje.

(https://www.srpska-danas.com/2019/03/01/uskoro-kontrola-skola-u-srpskoj-zbog-zloupotreba-droga/)