BANJA LUKA, 26. januara – Imovinsko-pravni odnosi na Istočnom tranzitu više ne predstavljaju kočnicu za završetak ove saobraćajnice, a ukoliko nadležni organi odluče da gradnja počne ove godine, to će se i desiti jer je grad Banjaluka konačno ispunio svoje obaveze po ovom pitanju,piše “Press RS”.

Prijema rečima portparola Gradske uprave Milenka Šajića, imovinsko-pravni odnosi na spornim parcelama na Istočnom tranzitu su riješeni, ostao je još jedan slučaj koji čeka sudsko rješenje, ali ni to ne bi bio problem ukoliko se JP “Putevi RS” odluči da gradnja počne uskoro.

“Imovinsko-pravni odnosi su riješeni, a imamo još jedan predmet koji se nalazi na sudu, odnosno žalbu grada Banjaluka na visinu naknade koja treba da bude isplaćena vlasniku parcele. Međutim, ukoliko se odluči da gradnja počne što prije, i grad namjerava da odustane od žalbe kako bi radovi mogli da počnu”, kaže Šajić.

Završetak Istočnog tranzita je problem čije je rješenje najavljivano i obećavano godinama. Sam projekat nije zahtijevan za izgradnju, ali kočnica su oduvijek bili imovinsko-pravni odnosi na parcelama kojima treba da prolazi saobraćajnica.

Stručnjaci kažu da bi završetkom Istočnog tranzita uveliko bio rasterećen saobraćaj u gradu, bile bi smanjene gužve u uličicama koje nisu ni planirane za današnji protok saobraćaja, a i bila bi povećana bezbjednost svih učesnika u saobraćaju. Pored ovog, konačno bi bila riješena i komunalna infrastruktura naselja Obilićevo i Starčevica, te obezbijeđena bolja komunikacija koja se danas odvija jednom jedinom uskom uličicom.