BANJA LUKA, 18. novembra – U narednih sedam dana ispred Doma zdravlja Banjaluka biće postavljeni trijažni kontejneri da pacijenti ne stoje vani na hladnoći, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa rukovodstvom Doma zdravlja Banjaluka.

Dodik je izjavio da će Vlada Republike Srpske sutra uplatiti Domu zdravlja Banjaluka 150.000 KM za nabavku opreme nepohodne u borbi protiv virusa korona.

“Medicinski radnici rade odgovoran, težak i zahtjevan posao. U ime Republike Srpske zahvalan sam na njihovoj istrajnosti”, rekao je novinarima Dodik nakon što je posjetio centralne ambulante za akutne respiratorne infekcije u Poliklinici, te razgovarao sa rukovodstvom Doma zdravlja Banjaluka.

On je najavio da će i SNSD, čiji je lider, uplatiti Domu zdravlja 50.000 KM.

Dodik je rekao da će institucije Srpske riješiti pitanje nabavke digitalnog rentgena koji košta 500.000 KM, zatim nabavku pokretnog mamografa čija je cijena 400.000 KM i sanitetskog vozila vrijednog 200.000 KM.

Dodik je danas obišao šatore na Malti gdje se u automobilu testiraju osobe na virus korona, te trijažne kontejnere ispred Poliklinike, gdje je porazgovarao sa građanima koji su došli na testiranje ili pregled.

“Medicinski radnici rade veliki posao i dalje treba da se držimo predloženih mjera, a i ranije smo ulagali u opremanje Doma zdravlja”, rekao je Dodik.

Naveo da je plan da se kroz godinu dana nabavi nova oprema za Dom zdravlja Banjaluka.

“Imamo ideju i da se nadogradi ova zgrada ili da se izgradi nova”, kazao je Dodik.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, je rekla da je srpski član Predsjedništva BiH obećao da će nabaviti zaštitnu opremu za radnike Doma zdravlja Banjaluka.

“Mi smo iznijeli potrebu za nabavkom jednog sanitetskog vozila, pokretnog mamorgafa i rentgena”, rekla je Todorovićeva.

Dodala je da je ovom Domu zdravlja potrebna sva pomoć koju mogu da dobiju.

“Dogovorili smo se da kontejnere od civilne zaštite rasporedimo ispred ambulanti za trijažu pacijenata posebno u hladnije vrijeme”, navela je ona.

(Nezavisne)