zubar

BANJA LUKA, 30. avgusta – Osnovna škola “Vuk Stefanović Karadžić” u Boriku uskoro bi trebalo da dobije stomatološku ambulantu, u kojoj će kod zubara moći ići više od 1.500 učenika iz ovog naselja.

Ovaj broj uključuje i đake iz OŠ “Branko Ćopić”, koja se takođe nalazi u Boriku.

Tatjana Vilendečić, direktorica OŠ “Vuk Stefanović Karadžić”, rekla je da je ovo veoma značajno jer će učenici imati preventivu, koja je neophodna za djecu koja su u razvoju.

“Pomoći će da djeca redovno održavaju zube, higijenu i protetiku, te da popravljaju i vade zube, a posebno je bitno za djecu koja imaju šest godina, kod koje su mliječni zubi i moraju ih konstantno pratiti, jer se kod njih tek formiraju stalni zubi”, kazala je Vilendečićeva.

Prema njenim riječima, škola ima prostor koji je renoviran kada je sanirana ova obrazovna ustanova. Pojašnjava da su potrebni još neki sitni radovi i opremanje, koje treba da izvrši Dom zdravlja.

“U stalnom smo kontaktu s Gradskom upravom i Domom zdravlja, zajedno radimo i još pregovaramo te kada sklopimo ugovor između škole i Doma zdravlja krećemo s realizacijom ovog projekta”, istakla je Vilendečićeva.

Dodala je da škola trenutno ima 806 učenika, a da sličan broj ima i OŠ “Branko Ćopić”, tako da će biti omogućen zubar za više od 1.500 đaka.

U Domu zdravlja su potvrdili da na području grada stomatološku ambulantu od ukupno 26 osnovih škola ima njih sedam.

“Tokom ljetnog raspusta sve školske stomatološke ambulante rade, ali samo u prvoj smjeni od sedam do 14 časova, dok je rad s pacijentima od 7.30 do 13.15”, rekli su u Domu zdravlja.

Škole koje imaju stomatološku ambulantu

OŠ “Ivo Andrić”

OŠ “Branko Radičević”

OŠ “Sveti Sava”

OŠ “Jova Jovanović Zmaj”

OŠ “Borisav Stanković”

OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”

OŠ “Desanka Maksimović” Dragočaj

(Nezavisne)