BANJA LUKA, 14. aprila – Gradski parlament donio je odluku o dodjeli subvencija opraštanjem naknada za komunalne takse za poslovno ime i za zauzimanje javne površine.

Skupština grada je na vanrednoj sjednici usvojila set od 13 mjera za pomoć privrednicima i građanima, između ostalog Program dodjele subvencija pravnim licima i samostalnim preduzetnicima pogođenim posljedicama krize izazvane virusom korona. Vrijednost ove mjere je 827.000 KM.

Obveznici komunalne takse za isticanje poslovnog imena, kojima je zabranjeno, ograničeno ili otežano obavljanje djelatnosti, imaju pravo na subvenciju alikvotnog dijela komunalne takse za mart, april i maj ove godine u visini njihove obaveze.

Poslovni subjekti kojima je zabranjen rad biće u potpunosti oslobođeni plaćanja takse za tri mjeseca, a oni kojima je ograničen rad imaju pravo na pedeset odsto umanjenja.

– Izveli smo projekciju za tri krizna mjeseca, a u junu ćemo vršiti dalje procjene i djelovati u skladu sa mogućnostima i potrebama – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Poslovni subjekti pravo na ovaj vid subvencije ostvaruju podnošenjem zahtjeva Odjeljenju za privredu, uz priloženo i Obaveštenje o razvrstavanju Jedinica razvrstavanja po djelatnostima, koje izdaje APIF.

Po istim parametrima privrednici, prije svega ugostitelji i kiosci, su oslobođeni plaćanja naknade za zauzimanje javne površine, a zahtjev se podnosi Odjeljenju za komunalne poslove.

Za dodjelu subvencija po osnovu ovog Programa biće objavljen javni poziv na internet stranici Grada, koji će biti otvoren do kraja godine.

Nadležna odjeljenja rješenja donose na kraju svakog mjeseca, za zahtjeve podnesene u prethodnom mjesecu, a u skladu sa raspoloživim sredstvima ovog Programa.

Bez zakupnine u  gradskim prostorima

Skupština grada usvojila je i odluku kojom se komercijalni zakupci gradskih prostora, kojima je zabranjen rad, oslobađaju plaćanja zakupnine za tri mjeseca, a oni kojima je rad bio ograničen, zakupnina se oprašta za dva mjeseca.

– Pozivamo i sve ostale zakupodavce u Banjaluci da imaju razumijevanja za svoje zakupce i da prolongiraju ili oproste dio obaveza po pitanju zakupa. I ovaj poziv je otvoren do 31. decembra – poručio je Radojičić.

(Srpskainfo)