BANJA LUKA, 07. avgusta – Organizacioni odbor za obilježavanje 56. Kočićevog zbora, utvrdio je danas program ove tradicionalne manifestacije, koja će biti održana u periodu od 23. do 29. avgusta. I ove godine, organizaciju manifestacije u potpunosti vodi Gradska uprava Banjaluka.

Program ovogodišnje manifestacije biće održan na tri lokacije u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.Prema danas usvojenom programu, svečano otvaranje manifestacije biće upriličeno 23. avgusta, u 20 časova, u parku „Petar Kočić“, a tog dana u Parku, u 12 časova, biće položeni i vijenci na spomenik Petru Kočiću.Za 24. avgust u 13.00 časova najavljena je promocija nepoznate Kočićeve pripovjetke „Đe je mama?“ priređivača Zorana Pejašinovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Promociju knjige na platou ispred Biblioteke, pratiće i prigodna izložba koja će, na posebno dizjaniran način, predstaviti ovo djelo. Istog dana, u Muzeju Republike Srpske u 18.00 časova biće održana radionica veza za djecu i odrasle sa veziljom Sanjom Bajić.

Veče satire kod govornice na Trgu Krajine biće organizovano 25. avgusta, u 20.00 časova, te veče drame 26. avgusta, u 20.00 časova u parku „Petar Kočić“.

Program u Beogradu predviđen je za 26. avgust, kada će u večernjim časovima biti priređeno književno veče u organizaciji udruženja književnika Republike Srpske i Srbije. Tog dana, biće položeni vijenci na grob Petra Kočića u Aleji velikana.

Dodjela nagrade „Zmijanjče“, prema programu, biće organizovana 27. avgusta, kada će u parku „Petar Kočić“ biti održano veče posvećeno mladim pjesnicima.

Svečana akademija i dodjela „Kočićeve nagrade“ biće održana 28. avgusta u 20.00 časova u Banskom dvoru, a istog dana planiran je i književni program u porti manastira Gomionica (13.15 časova).

U Kočićevim rodnim Stričićima završnog dana očekuje nas i kulturno-umjetnički program, nadmetanja u narodnim igrama i vještinama, te učešće padobranaca.

I ove godine borbe bikova, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 28. i 29. avgusta na zborištu u Stričićima

U slučaju da Republički štab za vanredne situacije donese rigoroznije mjere u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom na teritoriji grada Banje Luke, Organizacioni odbor 56. Kočićevog zbora danas je usvojio i drugu verziju programa manifestacije koja bi bila u manjem obimu.

Takođe, usvojen je budžet manifestacije, uz napomenu da se očekuju i sredstva od Vlade Republike Srpske koja je svake godine podržavala ovu manifestaciju posvećenu velikanu pisane riječi.

(Srpskainfo)