paprikovac

BANJA LUKA, 14. avgusta – Stanari Romanijske ulice na Paprikovcu nisu više mogli gledati kako im se naselje pretvara u divlju deponiju zbog čega su postavili kameru kao upozorenje. Time su preduhitrili čak i nadležne u Gradskoj upravi, koji najavljuju istu akciju na najkritičnijim lokacijama u Banjaluci.

Banjaluka je u posljednje vrijeme bukvalno zatrpana smećem. Pored divljih deponija koje niču širom grada, veliki problem je i svakodnevno razbacivanje krupnog otpada, namještaja i građevinskog materijala kraj kontejnera.

Složni stanari Romanijske ulice riješili su zato da uzmu stvar u svoje ruke i sami pokušaju stati u kraj nesavjesnim sugrađanima koji dovlače gomile smeća u njihovo naselje. Oni su postavili video-nadzor koji snima kontejnere ispred zgrade, a uloženi novac, kako tvrde, za sada se isplatio.

– U posljednjih nekoliko godina ovde je nastala maltene divlja deponija. Nesavjesni građani donose i bacaju razne kauče, dušeke, a vrhunac je bio kada su nam jednu noć dovezli i ostavili 50 automobilskih guma! Razgovarali smo i sa „Čistoćom“ da vidimo kako da riješimo problem, ali oni su nam objasnili da kabasti otpad odvoze samo u određenom periodu – priča stanar Goran Šurlan, koji ovdje živi više od 15 godina.

On je bio i svojevrsni inicijator koji je komšijama predložio da postave video-nadzor.

– Naša zajednica etažnih vlasnika je vrlo aktivna, stanari su solidarni i podržali su me u tom prijedlogu. Konsultovali smo se sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS i gradskom inspekcijom i dobili „zeleno svjetlo“ da možemo instalirati kameru. I u „Čistoći“ su nam izašli u suret te odvukli sav  taj otpad, dok smo mi napravili akciju čišćenja, postavili kameru i znak upozorenja. Za sada sve funkcionše jako dobro – govori Šurlan, dodajući da kamera već 20-ak dana snima kontejnere ispred zgrade.

S obzirom da su video-nadzor istovremeno ugradili i u samoj zgradi, cijela investicija ZEV je koštala oko 1.500 maraka.

Podsjetimo da je i Gradska uprava nabavila dvije mobilne kamere upravo kako bi snimali nesavjesne počinioce, jer dugogodišnji apeli prema građanima nisu urodili plodom.

Evidentirano je najmanje desetak lokacija na kojima se divlje deponije iznova pojavljuju, a kamere će za početak biti postavljene u naseljima Lazarevo i Obilićevo. Kako su potvrdili u Odjeljenju za komunalne poslove, cijela procedura se nažalost odužila, ali u planu je do kraja godine da se krene i sa ovom akcijom.

– Cilj je da kamere snime počinioce, nakon čega ćemo snimak dostaviti komunalnoj policiji. Očekujemo da će kamere imati preventivno dejstvo, jer kada neko jednom bude snimljen, vjerujemo da će se smanjiti broj ovakvih prekršaja – precizirali su ranije u ovom Odjeljenju.

Inače, kazne zbog nesavjesnog odlaganja i paljenja smeća za fizička lica kreću se od 100 do 1.000 KM, dok su za pravna lica od 500 do 7.000. Kazna za odgovorno lice je od 200 do 1.800 maraka.

Svakodnevne prijave

Preduzeće “Čistoća” posebno naplaćuje odvoz kabastog otpada, zbog čega mnogi građani izbjegavaju da ih pozovu, a stari namještaj bacaju na divlje deponije i pored kontejnera. Ova usluga je besplatna samo kada se organizuju tradicionalna proljećna i jesenja akcija čišćenja u gradu.

Koliki je problem nepropisno odlaganje smeća u gradu najbolje pokazuju prijave koje skoro svakodnevno stižu putem aplikacije „Građanska patrola“. Mnogi prijave šalju i komunalnoj policiji, ali kako pričaju, uglavnom se sve završi postavljanjem “žute trake”, a divlja deponija se za nekoliko dana opet pojavi na istom mjestu.

(Srpskainfo)