Kada se uštinete, koža s normalnim turgorom ili elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj. No, blaga dehidracija prouzročit će usporeno vraćanje kože u normalni položaj

Ljudi koji rade ili su na otvorenom u vrijeme talasa vrućine imaju povećani rizik od dehidracije zbog čega je važno piti dosta tekućine.

Ali koliko tačno?

Jedan od načina da provjerite jeste li dehidrirani je brzi test stiskanja kože.

Uštinite se za kožu na ruci. Koža s normalnim turgorom ili elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi.

Blaga dehidracija prouzročokovaće usporeno vraćanje kože u normalni položaj. Drugim riječima, vrijeme je za tekućinu. Međutim, postoje i bolji indikatori da je tijelu potrebna voda.

“Prije bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suha usta”, kaže njemački dermatolog dr. Christoph Liebich. Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reaguje odmah na nedostatak tekućine.

“Budući da sam dermatolog, mogu naravno vidjeti da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost”, kaže.

“Međutim, laiku je teško prosuditi”, dodaje dermatolog.

U vrućim danima, savjetuje Liebich, treba piti više od predloženog minimuma od litre i po vode dnevno.

“Teško da možete popiti previše”, napominje. Voda je takođe njegov omiljeni način hlađenja. Vodom iz slavine pređe preko dlanova i podlaktica.

“To je najugodniji način”, kaže Liebich.

Ako ste vani tokom sunčanih i vrućih dana, Liebich kaže da je najbolje biti u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu prije i poslije pomoći će tijelu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo ‘hormona sreće’, napominje. Krema za sunčanje pritom neće spriječiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje.

“Zaštita od sunca je ključna jer je alternativa rak kože”, kazao je.

(Nezavisne)