BANJA LUKA, 11. marta – Dolaskom proljeća i toplijih dana veliki broj Banjalučana reorganizuje svoj prostor, izbacuje krupne predmete i stvari na ulicu, stvarajući tako divlje deponije.

Svake godine u ovo doba, iz preduzeća „Čistoća“ apeluju na sve građane koji žele da se riješe krupnog otpada iz domaćinstva, kao što su stari namještaj ili bijela tehnika, da ih pozovu, te će oni reagovati i tako spriječiti nakupljanje otpada na mjestima koja za to nisu predviđena.

Međutim, kako ističu iz ovog preduzeća, savjesnih i odgovornih građana je mnogo manje od onih koji, zbog neznanja i nezainteresovanosti za okolinu, najčešće noću, uprkos njihovim apelima, odlučuju da izbace otpad na ulice i tako štete ugledu i uređenosti grada.

– Grad je reklamirao uslugu koja podrazumijeva da građani za jedan komad namještaja, koji ljudi iz našeg preduzeća odvezu, plate svega 10 KM. Međutim, ni naši mnogobrojni apeli, kao ni povoljna cijena, nisu urodili plodom, pa se i ove, kao i svake godine, susrećemo s istim problemima. Građani i dalje izbacuju njima nepotrebne stvari pored kontejnera i tako se stvara ružna slika – rekao je direktor „Čistoće“, Aleksandar Bajić.

Kako ističe, odvoženje otpada po cijeni do 10 KM ovom preduzeću ne predstavlja zaradu, nego pokušaj da podstaknu građane da razvijaju ekološku svijest i da postupaju odgovornije prema svojoj okolini i gradu u kojem žive i u kojem odrastaju njihova djeca.

– Mi za komad namještaja platimo deponovanje osam KM, što znači da nemamo nikakvu materijalnu korist, ali pokušavamo da razmišljamo šire i odgovornije, a samim tim i da usmjerimo građane u tom pravcu. Takvim postupcima želimo da izađemo u susret građanima, ali i gradu – objasnio je Bajić.

Povoljna cijena odvoženja otpada, prema njegovim riječima, ipak nije urodila plodom, kao ni nadzorne kamere koje su instalirane na više lokacija u gradu, u cilju lakšeg otkrivanja identiteta osoba koja nelegalno odlažu otpad. Građane, kaže, nisu uplašile ni kazne, koje dostižu i 1.000 KM zbog nepropisnog odlaganja otpada.

Ipak, kako kaže Bajić, za one koji ne žele ili nisu u mogućnosti da plate odvoženje otpada, kao alternativa ostaje proljećna akcija, koja podrazumijeva besplatno odvoženje otpada s više lokacija u gradu.

– Proljećna akcija počinje 15. marta, pa nam to ostavlja nadu da će građani postupati s većom odgovornošću nego što je to do sada bio slučaj, te da će odložiti krupni, kabasti otpad u otvorene kontejnere od pet do sedam kubika, koje ćemo postaviti u više naselja, kao i svake godine. Ipak, postoji izuzetak u tom slučaju, a odnosi se na građevinski otpad, za koji ne postoji mogućnost odlaganja u ove kontejnere – kazao je Bajić.

(Srpskainfo)