Majmunske boginje se ne šire lako među ljudima, a bolest se može dobiti direktnim kontaktom sa zaraženom osobom.

To uključuje kontakt sa oštećenjima na koži, krastama ili tjelesnom tečnošću. Prenosi se i putem respiratornih kapljica, odnosno produženim kontaktom lice u lice, preko korištene posteljine ili peškira, tokom seksa, objavljeno je na Fejsbuk stranici Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

– Tipična karakteristika majmunskih boginja je osip s mjehurićima na licu, rukama, stopalima, ustima i oko genitalija. Genitalni i perianalni osip uglavnom je povezan s trenutnom epidemijom. Osip može da bude praćen povišenom temperaturom, osjećajem nelagode ili bolesti, glavoboljom, umorom i otečenim limfnim čvorovima. Osoba je zarazna dok ima simptome – kažu iz SZO u BiH.

Dodaju da osobe koje dobiju osip praćen temperaturom ili osjećajem nelagode treba da razgovaraju sa svojim ljekarom i testiraju se na majmunske boginje.

– Ako se sumnja ili je potvrđeno da boluju od ove bolesti, treba da se izoluju dok kraste ne otpadnu i uzdrže se od seksa. Tokom ovog perioda, mogu da dobiju tretman za ublažavanje simptoma. Svako ko brine o njima treba da preduzme odgovarajuće mjere lične zaštite – upozoravaju u SZO.

Kako bi se zaštitili, ljudi treba da izbjegavaju kontakt kože na kožu ili licem u lice sa svima koji imaju simptome. Treba praktikovati siguran seks, koristiti kondom i ograničiti broj seksualnih partnera, te održavati higijenu ruku.

– Majmunske boginje se ne šire lako među ljudima, a bolest se može dobiti direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Period inkubacije je između pet i 21 dan. Majmunske boginje se često samoograničavaju, što znači da simptomi obično nestanu u roku od dvije do tri sedmice. Simptomi mogu da budu blagi i teški, lezije koje izazivaju mogu jako da svrbe i da budu bolne – objašnjavaju u SZO.

Epidemiolozi ne isključuju mogućnost unosa virusa majmunskih boginja u Srpsku, ali smatraju da je mala vjerovatnoća većeg širenja, te da bi, uglavnom, to bili sporadični slučajevi.

https://www.facebook.com/WHOBIH/posts/1040486089926791

(Srpskainfo)