BANJALUKA, 28. marta – U velikom požaru, koji je u srijedu uveče izbio u jednoj od hala Nove drvne industrije “Vrbas” u Banjaluci, izgorio je namještaj vrijedan nekoliko stotina hiljada maraka, a prema nezvaničnim informacijama sumnja se da je uzrok požara ljudski faktor!

Da li je požar podmetnut ili je izbio nečijom nepažnjom, utvrdiće istraga koju sprovode policija i protivpožarni inspektori.

U ovom preduzeću su potvrdili da objekat nije bio pod naponom struje upravo da bi bile izbjegnute situacije koje bi dovele do paljevine.

Potvrđeno je i da je objekat bio osiguran te da će štetu izmiriti “Dunav osiguranje”.

Požar je prijavljen oko 19.55, a zahvaljujući brzoj intervenciji banjalučkih vatrogasaca spriječena je prava katastrofa koja je prijetila ovom banjalučkom preduzeću.

Aleksandar Majstorović, komandir Vatrogasne jedinice Banjaluka, kazao je da su nakon dojave o požaru uputili pet vatrogasnih vozila, objavile su Nezavisne novine.

“Požar smo lokalizovali oko tri sata iza ponoći i spriječili da se proširi na ostale objekte. U trenutku izbijanja požara u skladištu nije bilo nikoga”, kazao je Majstorović.

Očevici su ispričali da se nad halom digao veliki plamen koji je bio vidljiv iz raznih dijelova grada.

“Bilo je strašno gledati. Osim velikog plamena, vidjelo se kako užareni dijelovi lete prema trupcima u fabrici, koji su bili udaljeni samo nekoliko desetina metara. Vatrogasci su se stvarno herojski borili s vatrom”, ispričao je očevidac koji je zamolio da mu ne navodimo ime.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, danas je nakon obilaska zgarišta u kojem su u potpunosti uništeni hala i namještaj, izjavio da je zadovoljan brzom reakcijom vatrogasaca, koji su spriječili da se požar proširi na okolne objekte.

“U neposrednoj blizini požara bili su trupci i piljevina, a požar se nije proširio zahvaljujući brzoj intervenciji banjalučkih vatrogasaca. Nastala šteta biće namirena preko osiguravajućeg društva i nadam se da u budućnosti neće dolaziti do ovakvih nemilih događaja”, zaključio je Gavranović.

Dragiša Kalinić, generalni direktor Nove drvne industrije “Vrbas”, takođe smatra da su banjalučki vatrogasci spriječili ono najgore.

Kalinić je potvrdio da je u hali bio gotov namještaj pripremljen za kupce, ali i izvoz.