vakcinacija

BANJA LUKA, 11. novembra – U Institutu za javno zdravstvo RS u Banjaluci od srijede počinje vakcinacija protiv gripa za stanovništvo, kazala je Milka Mrđa, portparol ovog instituta.

Cijena komercijalne vakcine protiv gripa je 22 KM, a zainteresovani će se moći vakcinisati u prostorijama Instituta svaki radni dan od osam do 14 časova”, prenosi Srna.

Podsjećanja radi, kako je za “Nezavisne” ranije rekla Nina Rodić-Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS, vakcina koja će se ove sezone koristiti protiv gripa je četvorovalentna.

Kako je tada navela, postoje stotine A sojeva virusa influence koji neprestano mutiraju te je teško predvidjeti koji će cirkulisati, dok postoje samo dva B soja.

“Četvorovalentna vakcina nudi iste prednosti kao i trovalentna i proces proizvodnje je potpuno isti, samo što sadrži i oba navedena B soja, tako da ta vakcina osobu štiti od ukupno četiri soja”, istakla je tada Rodić-Vukmirova.

Naglasila je da će primjena ove četvorovalentne vakcine protiv gripa omogućiti da se efikasnije preventivno reaguje na širenje virusa gripa i smanji obolijevanje ljudi, tj. omogućila bi vakcinalnim kampanjama efikasniju zaštitu ciljne populacije.

(Nezavisne)