Na nebu vas očekuje vatromet želja – evo kada imate najvežu šansu da vidite zvezdu padalicu!

Tokom cele godine dok se Zemlja okreće oko Sunca, ona prolazi kroz potoke kosmičkih krhotina, piše Lovesensa. Tada kiša meteora može osvetliti noćno nebo od sumraka do zore, a ako budete imali sreće, moguće je da je vidite zvezdu padalicu i zamislite želju!

Danas na nebu možete videti meteorsku kišu Lirida, koja je aktivna od 16. do 28. aprila, a veruje se da će najvidljivija biti u noći 23. aprila.

Postoje zapisi drevnih kineskih astronoma koji su primetili ove praske svetlosti pre više od 2 700 godina. Oni plamte nebom brzinom od 107 000 milja na sat i eksplodiraju oko 55 milja gore u atmosferi planete.

Najbolji način da vidite kišu zvezda padalica jeste da budete na lokaciji koja ima jasan pogled na noćno nebo. U idealnom slučaju to bi bilo mesto sa tamnim nebom, daleko od gradskih svetala i saobraćaja.Ako opazite meteorsku kišu, znajte da vidite ledene komete koji se urušavaju u Zemljinu atmosferu. Komete su nalik prljavim snežnim kuglama: dok putuju sunčevim sistemom, ostavljaju za sobom prašnjav sled kamenja i leda koji ostaju u prostoru dugo. Kada Zemlja prođe kroz ove kaskade kometnog otpada, komadići kometa – koji mogu biti sitni poput zrna peska – probijaju nebo takvim brzinama da puknu, stvarajući vatromet na nebu.

Meteorske kiše su najvidljivije od ponoći do zore.

Najbolje je da golim okom uočite meteorski pljusak. Dvogled ili teleskop obično ograničava naše vidno polje. Ne očekujte da odmah ugledate zvezdu padalicu, već posmatrajte nebo oko pola sata i očekujte kišu zvezda padalica.

Svaka zvezda je jedna želja po sebi – počnite da verujete u čuda!Kada ugledate zvezdu padalicu, zamislite želju. Pratite pogledom zvezdu padalicu sve dok se ne izgubi, a onda vizualizujte svoju želju i osetite emocije koje bi vas osvojile kada bi se ta želja zaista ostvarila.

(Lovesensa)