BANJALUKA, 13. januara – Stanovnici Srpske Pravoslavnu Novu godinu većinom će dočekati u krugu porodice i prijatelja, u dosta skromnijoj atmosferi u odnosu na ranije godine.

Praznična euforija izostaće na mnogim trgovima u opštinama i gradovima, gdje neće biti organizovanog dočeka, a većina ljudi ispratiće staru godinu kod kuće ili u kafićima i restoranima.

Banjalučani su jedni od rijetkih koji će večeras moći da uživaju ispred Kulturnog centra Banski dvor, uz bogat kulturno-umjetnički program. Na ulazu u Banski dvor nastupiće Gradski tamburaški orkestar sa solistima, narodnim orkestrom KUD-a mladih “Veselin Masleša” sa solistima i folklornim ansamblom, te “Krajiškim trubačima”. Veliki vatromet, kao najava dolaska Pravoslavne nove godine, planiran je u 23.55 časova, objavio je Glas Srpske.

Julijanska godina

Za pravoslavni narod, tačno u ponoć – 13. januara počinje nova julijanska godina. Na ovaj dan Srpska, Gruzijska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Ruska zagranična crkva istovremeno obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog. Na taj dan u svim hramovima SPC služi se Liturgija svetog Vasilija Velikog. Julijanski 1. januar u narodu je poznat kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska nova godina.