BANJALUKA, 24. januara – Policija traga za osobama koje su zapalile kuću hrvatskog povratnika Mirka Agatića u selu Kozara kod Banjaluke, a pod lupom će se naći i vehabije koje su prije dvije godine više puta dolazile u selo nudeći Agatiću ogroman novac za njegovo imanje.

“Glas Srpske” je prije dvije godine ekskluzivno objavio da su četvorica vehabija više puta dolazila na vrata Agatiću i nudili mu velike svote novca i zlata koliko poželi za kuću, koja se nalazi u blizini imanja predsjednika RS Milorada Dodika. Iako je bio svjestan da njegovo imanje ne vrijedi ni blizu ponuđene sume, Agatić je ponude glatko odbio.

Policija je saopštila da je Agatićeva kuća zapaljena između

14. i 18. januara u vrijeme dok je vlasnik bio u Hrvatskoj.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Mladen Marić rekao je da je pokrenuta opsežna istraga.

– Policija će provjeriti da li vehabije koje su pokušale da kupe kuću imaju veze sa požarom. Provjeravamo i da li požar ima veze sa imovinskim sporovima koje Agatić ima sa rodbinom – rekao je Marić.

Agatić je za vrijeme požara bio u Okučanima u Hrvatskoj, a kada se vratio u Kozaru, zatekao je zgarište. Osim kuće, uništena je i obližnja nadstrešnica, a prema prvim procjenama šteta iznosi oko 70.000 evra, iako Agatić kaže da mu je pričinjena mnogo veća šteta.

– Nisam bio kod kuće šest-sedam dana. Vratio sam se 21. januara i prvo sam vidio da u blizini kuće nema raspela Isusa. Kada sam došao kod kuće vidio sam da je sve izgorjelo – rekao je Agatić.

On je istakao da od policije traži da što prije rasvijetli ovo krivično djelo, objavio je Glas Srpske.

– Ovdje živim sa suprugom, često dođu i sinovi, snahe, unučad, kćerka i zet. Nikada u životu nisam imao problema ni sa kim, niti u koga sumnjam. Ovdje sam dobar sa svima – istakao je Agatić, zahvalivši predsjedniku RS Miloradu Dodiku i ministru za izbjeglice i raseljena lica RS Davoru Čordašu, koji su ga pozvali čim su saznali da mu je zapaljena kuća.