virus

Nakon što se korona virus pojavio i kod nas, stručnjaci iz BiH objašnjavaju ko sve može njime da se zarazi, te ko je, i zbog čega, u posebnom riziku da će dobiti teže simptome bolesti.

Na sajtu Zavoda za javno zdravstvo FBiH objavljen je dokument “Pitanja i odgovori – COVID 19”, u kojem su, između ostalog, navedene informacije o načinu dobijanja virusa, prenosu, te stepenu njegove opasnosti.

Ko se može zaraziti virusom korona?

Rizik od zaraze virusom korona postoji za osobe koje žive ili putuju u područja u kojima cirkuliše virus.

Kako se virus prenosi?

Virus uzrokuje respiratornu bolest i obično se prenosi nakon kontakta sa zaraženim pacijentom, na primjer, u domaćinstvu, na radnom mjestu, u zdravstvenoj ustanovi. Prvenstveno se prenosi kapljičnim putem, na primjer, kašljanjem ili kijanjem zaražene osobe ili kapljicama pljuvačke ili sluzi iz nosa.

Šta preduzeti?

Važno je da svi održavaju pravilnu respiratornu higijenu. Na primer, kihanje ili kašljanje u prevoj lakta ili korišćenje maramice koja se odmah nakon toga baca u zatvorenu kantu za smeće. Vrlo je važno da ljudi redovno peru ruke alkoholnim sredstvom za dezinfekciju ili sapunom i vodom.

Da li se virus može dobiti od osobe koja ne pokazuje nikakve simptome?

– Prema dosadašnjim saznanjima, osobe koje su se zarazile virusom mogu prenositi infekciju prije nego što se pojave uočljivi simptomi. Međutim, na osnovu trenutno dostupnih podataka, osobe koje imaju simptome predstavljaju najznačajniji izvor širenja virusa.

Koliko je virus opasan?

Kao i druge respiratorne bolesti, infekcija ovim virusom može izazvati blage simptome kao što su curenje nosa, bol u grlu, kašalj i visoka temperatura. Kod nekih osoba se mogu javiti teži oblici koji mogu dovesti do upale pluća i poteškoća sa disanjem.

Za koga postoji rizik da će imati teže simptome zaraze?

Za starije ljude i ljude sa prethodno narušenim zdravstvenim stanjem (na primjer dijabetes i bolesti srca) postoji veći rizik od razvoja težih oblika bolesti.

Koliko dugo virus može preživjeti na površini?

– Preliminarni podaci ukazuju da je to nekoliko sati. Virus se može uništiti jednostavnim dezinfekcijskim sredstvom nakon čega više ne može zaraziti ljude.

(Srpskainfo)