doktor-dijete

BANJA LUKA, 02. februara – Pomoć banjalučkih ljekara proteklog mjeseca zatražio je veći broj roditelja čija djeca imaju tegobe zbog obilnog povraćanja i dijareje.

U pedijatrijskim ambulantama na Poklinici u januaru je pregledano oko 150 djece sa ovim simptomima.

Kako pojašnjavaju u Domu zdravlja, radilo se o virusom uzrokovanim tegobama, uglavnom u sklopu opšte virusne infekcije, najvjerovatnije enterovirusima. Kliničke slike su uglavnom bile blage, te se rijetko tražila identifikacija virusa.

– Boravak u kolektivima i relativno toplo vrijeme doprinose širenju  i razmnožavanju virusa, pa se ova situacija smatra zadovoljavajućom za ovaj period godine. Roditeljima se savjetuju opšte mjere: skidanje temperature, dijetalni režim ishrane, napajanje odgovarajućim napicima, probiotici i mirovanje kod kuće – pojašnjava specijalista pedijatrije Bosa Đajić.

Pacijenti sa simptomima povraćanja i dijareje javljali su se i u Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra RS.

Prema informacijama iz Klinike, riječ je o 10-ak slučajeva na dnevnom nivou sa ovim simptomima, ali kako naglašavaju, to ne odudara od prosjeka za ovo doba godine. Ovaj broj, ističu, ne ukazuje na masovniji oblik u odnosu na isti period prošle godine.

Načelnica Klinike, prof. dr Antonija Verhaz naglašava da je adekvatna higijena glavno oružje u borbi protiv crijevnih infekcija. Prema njenim riječima, veoma važna je prevencija, prije svega temeljno pranje ruku prije svakog jela ili rukovanja s hranom.

– Takođe, neophodno je temeljno pranje voća i povrća, posebno onog koje ne namjeravate kuhati, a takođe je potrebno da se očiste radne površine i pribor za jelo. Prerađevine od goveđeg mesa, perad i jaja treba da se dobro termički obrade, a riba da se priprema svježa. Hrana bi trebalo da se priprema neposredno prije konzumacije, a ohlađena hrana da se kratko drži izvan frižidera – navodi Verhaz.

(Srpskainfo)