BEOGRAD – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije danas u Beogradu dogovoren nastavak dalje saradnje koja će ići još većom uzlaznom putanjom, naročito u energetskom sektoru i u oblasti saobraćaja.

 2vladars0190228130256_525200

Foto: Vlada RS

Višković je istakao kao značajan dogovor za Srbiju i Srpsku ulaganje u energetski sektor u gornjem toku rijeke Drine kroz izgradnju tri hidrocentrale ukupne snage oko 200 megavata i procijenjene vrijednosti investicija oko 450 miliona evra.

On je zahvalio premijeru Srbije Ani Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću za pomoć koju je Srbija uputila građanima Srpske, ali i mjestima u FBiH gdje pretežno živi srpsko stanovništvo.

“Građani Republike Srpske znaju to da cijene”, rekao je Višković na konferenciji za novinare nakon zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije.

Predsjednik Vlade Srbije izjavila je da će 2019. godina biti veoma važna za saobraćajnio povezivanje Srbije i Republike Srpske, odnosno BiH, navodeći da završavaju dogovore o trasi auto-puta Beograd-Sarajevo.

Ona je izrazila zadovoljstvo da da je Vlada Srbije u Beogradu ugostila Vladu Republike Srpske na desetoj jubilarnoj zajedničkoj sjednici.

“Drago mi je što sjednice postaju sve češće i redovnije, a i rezulati ne izostaju. U ekonomije beležimo konstantan rast razmene, sa BiH u 2018. godini imali smo razmenu od milijardu i osamsto sedamdeset miliona evra i približavamo se cifri od dve milijarde, a 70 odsto te razmene je sa Republikom Srpskom”, rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da vjeruje da postoji prostora da ta saradnja bude još veća, podsjećajući da je Srbija jedan od najvećih investitora u Srpsku i da će to biti i dalje.

U Beogradu je održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske na kojoj je potpisano više memoranduma o saradnji u različitim oblastima.

Na sjednici je razmatrana realizacija zaključaka sa 9. zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije koja je održana u Trebinju u avgustu prošle godine, kao i aktuelna pitanja u vezi sa međusobnim odnosima u periodu između dvije sjednice.

Sjednici je prethodio sastanak premijera Srbije Ane Brnabić i Republike Srpske Radovana Viškovića, kao i bilateralni sastanci ministara dvije vlade.

Današnja 10. zajednička sjednica vlada Srbije i Srpske održana je u Palati Srbija.

(https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Viskovic-i-Brnabic-Energetika-i-saobracaj-u-fokusu-saradnje-u-ovoj-godini/525200)