BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je zadovoljan radom ovog saziva Vlade Srpske u prvih 100 dana, jer je radila na sprovođenju sedam mjera koje su predviđene ekspozeom.

 20190328150422_530316

Foto: N.N.

“Usvojili smo značajne sistemske zakone za privredu i naše građane. Usvojeni su Zakon o dječijoj zaštiti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, Zakon o fiskalnim kasama, Akcioni plan zapošljavanja i ostali značajni dokumenti”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je jedan od ciljeva Vlade Republike Srpske i saniranje duga u zdravstvenom sistemu koji je viši od milijardu KM.

Premijer Republike Srpske izjavio je danas u Banjaluci da će Srpska nastaviti da slavi 9. januar – Dan Republike, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, te da će slavlje biti veće, što je veći pritisak.

“Poručio bih sudijama Ustavnog suda BiH da se počnu baviti još nekim pitanjima, osim Dana Republike Srpske, jer mislim da im je to već peti put. Moram ih razočarati, mi ćemo slaviti 9. januar i naći načina da ispunimo i tu odluku Ustavnog suda BiH, kakva god da bude”, rekao je Višković novinarima.

On kaže da sudije moraju odbaciti alelaciju ako žele da sude u skladu sa pravom.

“Moram ih razočarati, ali mi ćemo naći načina da slavimo 9. januar, bez obzira na sve”, rekao je Višković i poručio da građani Srpske treba da se spreme za proslavu 9. januara naredne godine.

Ustavni sud BiH trebalo bi na današnjoj plenarnoj sjednici da razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske, koji je uputio dio bošnjačkih i hrvatskih članova starog saziva Vijeća naroda Republike Srpske.