Tokyo 2020 Olympic Games

Član MOK Dik Paund rekao je da ukoliko organizatori procijene da je održavanje OI u Tokiju zbog koronavirusa opasno, vjerovatnije će ga otkazati, nego odložiti.

Paund je u intervjuu za AP ocenio da će odluka o održavanju Olimpijskih igara morati da bude donesena u roku od tri meseca, odnosno krajem maja.

– Oko tog datuma organizatori bi trebalo da odluče da li je epidemija dovoljno pod kontrolom da bi Olimpijske igre mogle da budu održane – rekao je Paund, bivši kanadski plivač.

On je ponovio da se stav MOK oslanja na konsultacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom kada je riječ o preduzimanji bilo kakvih koraka.

Član MOK ne vjeruje da je odlaganje Olimpijskih igara opcija, jer se ne može odložiti događaj tolikog obima i stepena.

Prema njegovim mišljenju, nije vjerovatno ni premještanje Olimpijskih igara u drugi grad, jer nema mnogo mjesta na svijetu koje bi u tako kratkom roku mogla da obezbijede sve što je potrebno za takav dogadjaj.

Sumnja i u mogućnost jednogodišnjeg odlaganja, s obzirom da bi to moralo da se uklopi sa održavanjem drugih sportskih takmičenja.

Paund je rekao da MOK osniva fond za vanredne situacije od milijardu dolara za nepredviđene okolnosti.

Na Olimpijskim igrama, koje treba da počnu 24. jula, očekuje se učešće oko 11.000 sportista, a na Paraolimpijskim igrama, zakazanima za 25. avgust oko 4.400, prenosi b92.

Moderne Olimpijske igre, čije je održavanje počelo 1896. godine otkazane su samo za vrijeme rata.

Olimpijada 1940. godine trebalo je da bude održana upravo u Tokiju, ali je otkazana zbog rata Japana sa Kinom i Drugog svjetskog rata.

Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine održane su po planu, uprkos epidemiji virusa zika.

(Srpskainfo)