BANJALUKA, 11. decembra – U maju 1941. godine mitropolitu daborobosanskom Petru Mučeniku, koga su kasnije ustaše ubile, ustaški povjerenik za BiH – katolički fratar Božidar Bravo naredio je da u roku jednog dana prestane sa upotrebom ćiriličnog pisma. Mitropolit je odgovorio da se “Ćirilovo pismo ne može ukinuti za 24 sata”.

Profesor srpskog jezika na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Mirjana Vlaisavljević upozorava da iza težnji za ukidanje ćirilice u Hrvatskoj ne stoje samo hrvatske neoustaše, nego i evroatlantizam, koji se sa podjednakim prezirom odnosi prema ćirilici, objavila je SRNA.

Vlaisavljevićeva u intervjuu Srni ocjenjuje da Hrvatska, koja je članica EU, “progoni ćirilicu baš u ime Unije”.

“S ulaskom Hrvatske u EU podudara se i ponovno kretanje na ostatke ostataka razdrobljenog srpskog naroda u Hrvatskoj. Tamo je učinjen genocid nad Srbima, a sada ukidaju i duhovno nasljeđe koje se vidi u ponekom ćiriličnom natpisu“, smatra ona.

Profesor Mirjana Vlaisavljević navodi da se “mora skrenuti pažnja na činjenicu da je latinica pismo evroatlantske civilizacije i kulture, te da je ćirilica velika smetnja njihovom nadiranju ka Istoku”.

Prema njenim riječima, “ćirilica kao pismo velike Rusije i pravoslavnog Istoka stoji nasuprot natovske latinice”.

“Evroatlantizam svog jedinog neprijatelja ima u Rusiji. Za evroatlantiste Srbi su mali Rusi na Balkanu i tu je problem ćirilica“, smatra Vlaisavljevićeva.

Ona ocjenjuje da je Hrvatska progonom ćirilice vrednovala neofašizam, koji neodoljivo podsjeća na vrijeme 1941. godine, kada su ustaške vlasti htjele da ukinu ćirilicu za 24 časa.

“Tadašnjem mitropolitu daborobosanskom Petru Mučeniku, koga su kasnije ustaše ubile, ustaški povjerenik za BiH – katolički fratar Božidar Bravo uputio je otvoreno pismo, u kojem je naredio da se u roku jednog dana, maja 1941. godine, za 24 sata prestane sa upotrebom ćiriličkog pisma“, podsjeća Vlaisavljevićeva.

Mitropolitov odgovor bio je da se “Ćirilovo pismo ne može ukinuti za 24 sata”.

“Sada neoustašizam radi isto, hoće da ukine ćirilicu za 24 sata, prvo u Vukovaru, a onda i u cijeloj Hrvatskoj. Zato se i postavlja pitanje da li je to samo izvorno nedjelo vlasti u Zagrebu, da li iza takvog poteza stoji i Katolička crkva ili podivljali neonacizam ili su stvari još kompleksnije“, navodi Vlaisavljevićeva.

Ona naglašava da je Republika Srpska – brana ćirilice, te da je trenutno na djelu “perfidna ideologija koja se protura kroz takozvanu obnovljenu srbistiku“.

“Obnovljena srbistika, kao pokušaj da to bude jedna nacionalna filologija, na nesreću Srba, dogmatizovala je dvoazbučje, računajući da bi se uvođenjem samo ćirilice na srpskim etničkim prostorima, navodno, Srbi odrekli svog velikog nasljjeđa“, smatra Vlaisavljevićeva.

Ona zaključuje da je to samo floskula, te da je “jedini put spasa srpstvu u ćirilici i pravoslavlju, te okretanju Rusiji”.