BANJALUKA, 28. decembra – Mensud i Senada Bošnjak, vlasnici Turističke agencije “Travel House” iz Sarajeva, prijavljeni su Okružnom tužilaštvu Banjaluka zbog prevare Banjalučana “teške” oko 6.500 KM.

Naime, vlasnici ove turističke agencije su još u septembru ove godine pokupili novac od više građana BiH, među kojima je bilo i 16 Banjalučana, za turistički put i boravak u Istanbulu.

Put do danas nije realizovan, iako su oštećeni potpisali ugovore s ovom agencijom.

Iz CJB Banjaluka u petak je, uz navođenje inicijala osumnjičenih, saopšteno da su Mensud i Senada Bošnjak u periodu od septembra ove godine do 17. novembra oštetili 16 osoba i to na način da su im lažno obećali turističko putovanje i boravak u Istanbulu.

Cijena aranžmana iznosila je 399 KM, a boravak u Istanbulu je, prema navodima iz ugovora koji su oštećeni potpisali s “Travel Houseom”, trebalo da bude realizovan u periodima od 22. do 25. novembra i od 29. novembra do 2. decembra ove godine, objavile su Nezavisne novine.

Vlasnici ove agencije su 17. novembra ove godine i to mejlom obavijestili oštećene kako je putovanje odgođeno, bez daljih objašnjenja za povrat uzetog novca za aranžmane.

Oštećeni su vjerovali na riječ vlasnika agencije i uplatili im novac za putovanje na koje do danas nisu otišli.

CJB Banjaluka je u svom izvještaju obuhvatio 16 oštećenih iz Banjaluke, dok je odvojeni izvještaj za oštećene sa područja Sarajeva još ranije podnesen Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Nakon prijave policija u Sarajevu je 22. novembra ove godine privela vlasnika agencije Mensuda Bošnjaka, koji je nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode.

Iako je na informacijama objavljeno više službenih telefona Turističke agencije “Travel House”, dio njih je u međuvremenu isključen, a na ostale se u petak niko nije javljao.

Oštećeni građani BiH su i na Facebooku osnovali grupu “Prevareni putnici vs. Travel House”, na kojoj je takođe moguće pronaći ispovijesti oštećenih, ali i detalje njihove borbe za povrat novca.

“Nisu naša agencija”

Iz beogradske agencije “Travel House” je saopšteno da istoimena firma iz BiH nema nikakve veze, ni pravno ni vlasnički, s njima, kao ni istoimene agencije iz Makedonije i Crne Gore.

“‘Travel House’ d.o.o. Beograd ima svoje poslovnice isključivo na teritoriji Republike Srbije. Istoimene agencije iz regiona protivzakonito koriste naše ime i brend ‘Travel House’, koji je na ovim prostorima sinonim za stabilnu i uspešnu kompaniju. Aktivno radimo s ovlaštenim institucijama na uklanjanju svih prevara i dovođenja klijenata u bilo kakvu vrstu zablude”, saopšteno je iz beogradske agencije.