voda

BANJA LUKA, 01. oktobra – Više od 500 domaćinstava iz gornjih dijelova Česme, uključujući i dio laktaških sela, do narednog ljeta dobiće vodu, nakon što su danas počeli radovi na izgradnji vodovodnog sistema „Česma-Krčmarice“, vrijednog 2,8 miliona KM.

Ovaj projekat, koji će podmiriti potrebe stanovništva u sve naseljenijim dijelovima Česme, izvodi se u okviru velikog projekta pod nazivom „Voda 1“, u ukupnoj vrijednosti od 7,8 miliona KM.

U okviru ovog projekta, u idućih godinu dana biće izgrađeno 56 kilometara nove vodovodne mreže. Prema najavama, projekat će biti nastavljen, sa ciljem da se u roku od tri godine postigne da više od 95 odsto stanovništva na teritoriji Banje Luke dobije stabilno vodosnabijevanje.

Pored gornjih dijelova Česme, u prvoj fazi projekta, odnosno „Vodi I“, biće izgrađeno više vodovoda i kanalizacija, od dijelova sistema „Crno vrelo“, Vrbanje, Lauša i drugih naselja – istakao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas obišao gradilište budućeg vodovoda.

On je ukazao da je prošle godine, u okviru ovog projekta, izgrađen rezervoar na četvrtoj visinskoj zoni Česme, što je bio preduslov da počne izgradnja rezervoara i za treću visinsku zonu. Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević je istakao kako mještani ovog naselja na vodu čekaju dugi niz godina.

Pored 500 stalno nastanjenih domaćinstava u ovom dijelu naselja, izgradnjom ovog vodovoda biće zadovoljene potrebe i velikog vikend naselja – kazao je Maličević.

Izvođač radova je preduzeće „Hidrokop“ a očekuje se da bi domaćinstva vodu trebalo da dobiju do narednog ljeta.

(Banjaluka.net)