BANJALUKA, 07. februara – Rok za završetak izgradnje primarnog i sekundarnog vodovoda, kojim će vodu dobiti meštani druge i treće visinske zone Mesne zajednice Šargovac te naselja Tunjice, pomeren je za oktobar ove godine.

Prvobitno je planirano da radovi budu gotovi u julu ove godine, ali su problemi sa klizištem privremeno usporili izvođače radova koji ipak kažu da građani ovog dela Banjaluke vodu sa javnog vodovoda mogu da očekuju već krajem godine.

Zbog problema sa klizištem, izvođači su razmišljali i o izmeštanju radova radi bržeg nastavka i rešavanja problema, ali u Gradskoj upravi kažu da je na sastanku dogovoreno da neće doći do izmeštanja lokacije za izgradnju vodovoda i da izvođač na drugom lotu projekta nastavlja s izgradnjom na ranije ugovorenoj lokaciji.

– Čim vreme to dozvoli, radovi bi trebalo da budu nastavljeni. Izvođač radova “Niskogradnja” pokretao je studije i inicijative za izmeštanje lokacije, ali, službeno, zahtev nikad nismo dobili – rečeno je u Gradskoj upravi.

Radovi teku po planu

Direktor preduzeća “Niskogradnja” Ljubomir Ćubić kaže da će radovi na izgradnji primarnog i sekundarnog vodovoda na Tunjicama biti gotovi do oktobra ove godine i da će biti potrebno oko dva mjeseca probnog rada dok zvanično vodovod ne bude stabilizovan i pušten na korišćenje građanima. On kaže da je trebalo da radovi budu gotovi u julu ove godine, ali su prolongirani do oktobra jer je prilikom izvođenja radova postojao problem sa klizištem koji je sada uspješno rješen.

Mještani ne vjeruju dok ne vide vodu

Dio mještana Tunjica koji nemaju nikako vodu kažu da ne mogu da dočekaju da radovi budu privedeni kraju i da njihovi dugogodišnji problemi konačno budu rješeni. Kažu, ne vesele se previše, poverovaće u sve tek kada vide vodu.
– Moja porodica se na Tunjice doselila poslije rata iz Hrvatske i nikako nismo imali vodu. Kako su se vlasti smjenjivale, svaka je pred izbore obećavala da će nam dovesti vodu. Evo, ja dočekah svojih skoro 80 godina i tek sada se nešto radi. Moje komšije odu automobilom u grad pa kupuju neke velike kanistere vode i tako se snalaze, mi nemamo auto, pa nam je mnogo teže i uglavnom zavisimo od cisterni koje nam dovoze u selo. Čuli smo da bi ove godine trebalo da bude sve gotovo, ali neću da se radujem dok ne vidim svojim očima da voda potekne iz česme – kaže jedna mještanka Tunjica.

– Do sada smo uradili 24 kilometra vodovodnih cevovoda, treba još da završimo 600 priključaka, ostala je priprema za bazene, a u narednih nekoliko dana izvršićemo i neophodno bušenje. Sve u svemu, zadovoljni smo dinamikom radova i, da nije bilo ovog neplaniranog problema sa klizištem, sada bismo vršili završne radove i razgovarali o tome kada će tačno građani da dobiju vodu. Ali, važno je da smo otklonili sve probleme i da već krajem ovog mjeseca krećemo u obavljanje novih radnih zadataka kako bismo rješili problem vodosnabdijevanja do kraja ove godine – kaže Ćubić, objavio je Press RS.

Bolji kvalitet vode

Predsjednik Savjeta MZ Šargovac Radovan Ilić ističe da je ubjeđen da će svi radovi biti završeni ove godine i da već sada stanje na terenu ide u prilog izvođaču radova.

– Primarna vodovodna mreža je već završena, dok ostaje još završetak radova na sekundarnoj mreži. Građani su se do sada vodom snabdijevali sa javne česme “Vidić” i iz vodovoda “Petrović” i ne bih da kažem da je voda bila nekvalitetna, ali je sigurno da će voda koju dobiju nakon završetka ovog projekta biti mnogo kvalitetnija – kaže Ilić. Podsjetimo, 10. decembra 2011. godine gradonačelnik Dragoljub Davidović i izvođači radova Konzorcijuma “Ludvig Pfajfer” – “Niskogradnja” – “Hidrokop” potpisali su ugovor o realizaciji projekta sanacije i izgradnje infrastrukture vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Banjaluci, vrijedan 35 miliona KM.

Ugovor se sastoji od tri lota. Radovi na prvom lotu pordrazumijevaju zamjenu postojećeg primarnog cjevovoda od Fabrike vode do Gradskog mosta, izgradnju novog sekundarnog cjevovoda i zamjenu distributivnog sistema na Kočićevom vijencu. Drugi lot obuhvata radove na izgradnji vodovodne infrastrukture na Tunjicama i u Šargovcu, a treći izgradnju kanalizacije na potezu Karanovac – Novoselija.