BANJALUKA, 19. februara – Cijena vode koju gradski “Vodovod” isporučuje domaćinstvima mogla bi uskoro biti povećana sa 1,08 maraka, koliko trenutno iznosi, na 1,27 KM.

Ovaj prijedlog iznesen je u planu poslovanja ovog komunalnog preduzeća za 2014. godinu koji bi trebalo da se nađe na sedmoj vanrednoj sjednici Skupštine akcionara “Vodovoda” zakazanoj za 28. februar.

Pomenutim dokumentom planiran je prihod od 18,9 miliona maraka, a rashod u iznosu od 18,72 miliona KM, čime bi “Vodovod” poslovnu 2014. godinu završio sa pozitivnim rezultatom od 175.623 KM.

“Ovi rezultati biće ostvareni ako bude odobreno povećanje cijene vode. Ukoliko to ne bude odobreno, poslovnu godinu ćemo završiti sa gubitkom od 1,49 miliona KM”,  navedeno je u ovom planu.

U “Vodovodu” planiraju nove investicije u iznosu od skoro dva miliona maraka.

“Za izgradnju sekundarne vodovodne mreže, s ciljem smanjenja kvarova, u dužini od 5.700 metara planirano je ulaganje od 855.000 KM. Za obavljanje pripremnih radova na formiranju hidrauličke analize mreže i zoniranja planirano je oko 110.000 KM, dok će za izgradnju objekta opšte laboratorije u sklopu izgradnje druge faze Fabrike vode “Novoselija dva” biti utrošen milion maraka”, dodaje se u dokumentu, objavio je Glas Srpske.

Ukoliko Skupština akcionara usvoji predloženi plan poslovanja, taj dokument će biti upućen u Skupštinu grada, a o poskupljenju će odlučivati odbornici.

Iz “Vodovoda” su ranije poručili da je posljednje povećanje cijene vode odobreno 1. februara 2011. godine za servisiranje kredita KfNj banke.

“Njegova otplata počela je početkom 2013. godine, i od tada  svakodnevno izdvajamo 35 odsto od priliva sredstava široke potrošnje na račun grada, što direktno utiče na troškove poslovanja”, rekli su u “Vodovodu”.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović ranije je u više navrata rekao da će o poskupljenju komunalnih usluga konačnu riječ dati gradski odbornici.

Reprogram

U planu je navedeno da je “Vodovod” potpisao ugovore o reprogramu sa Kliničkim centrom Banjaluka i KP “Budućnost” iz Laktaša na pet, odnosno deset godina.

“U toku su aktivnosti na potpisivanju reprograma sa KP “Čelinac” na 15 godina”, stoji u dokumentu.