vodopad

Privremeni vodopad u Nacionalnom parku Jozemajt postao je popularna turistička atrakcija u februaru, zato što pod pravim uslovima sunčeva svjetlost osvijetli vodu koja teče niz kamen tako da izgleda kao plamen.

 Zbog ovoga je ovaj vodopad i dobio ime Vatreni zid Jozemajta. Svake godine od decembra do aprila voda nastala od otopljenog snijega na planini teče niz ivicu planine koja se zove El Kapitan, formirajući privremene Horsetail vodopade.

Vodopad je sam po sebi prilično zadivljujuć prizor, ali zaista oduzima dah tokom nekoliko dana u februaru, kada se, pod pravim uslovima, pretvara u zid vatre, gdje voda izgleda kao lava koja teče. Jozemajtski vodopad se smatra jednim od najvećih fenomena koji se mogu vidjeti u Jozemajt nacionalnom parku.  Ovaj spektakl privlači hiljade gledalaca svake godine, što je prisililo osoblje parka da usvoji nova pravila tokom februara.

Određeni dijelovi puta imaju restrikcije, zbog ogromnih gužvi u saobraćaju koje su postale problem u posljednjih nekoliko godina. Nažalost, mnogi koji otputuju u Jozemajt kako bi svjedočili ovom vodopadu iz prve ruke ne znaju da se ne pojavljuje svake godine. Kako bi se vatreni zid pojavio, određeni uslovi moraju biti prisutni u isto vrijeme, što se ne događa svake godine. Mora biti snijega na planini, temperatura mora biti dovoljno visoka da bi se snijeg otopio i stvorio vodopad. Nebo mora biti skoro savršeno vedro i čak i najmanja izmaglica može zaustaviti fenomen, dok sunce mora osvijetliti vodopad iz posebnog ugla.

(Nezavisne)