BANJALUKA, 14. decembra – Vojislav (84) i njegova četiri godine mlađa supruga Draginja Đurđević iz Banjaluke u društvu svojih najmilijih proslavili su 60. godišnjicu braka.

I poslije šest decenija zajedničkog života ne razdvajaju se jedno od drugog, puni su ljubavi i međusobnog poštovanja.

Draginja i Vojislav ponosni su na ono što su u životu stekli, iako put do njihovog uspjeha nije bilo lak.

“U početku smo imali poteškoća, ali kada se od nule krene vremenom se popneš na visinu brijega koja ti odgovara. Zajedno smo radili u ‘Čajevcu’ i tu zaradili svoju penziju”, pričaju oni.

Kako kažu, zaljubli su se na prvi pogled i nakon petnaest dana zabavljanja se i vjenčali.

“Prvi put sam je sreo 1953. godine kako čuva goveda pored izvora i to je bila ljubav na prvi pogled. Odmah sam je pitao hoće li sa mnom i ona je pristala. Bila su to drugačija vremena, nije kao sada”, sjeća se Vojislav.

Da je izbor bio pravi, pokazuje i šest decenija srećnog braka. Kažu da nije bilo većih kriza u braku.

“Bilo je situacija kada meni ili njoj nešto nije po volji, ali treba znati da se sve može riješiti na lijep način”, poručuje Vojislav, koji za sve decenije braka nikada nije podigao ton, vikao niti se svađao sa suprugom Draginjom. I zato su i danas zajedno, ruku pod ruku, kao prvog dana. U razgovoru kažu da su nekada bile mnogo teže godine, mladi su radili sve poslove pa i teške, a danas je sve drugačije.

Kažu da je recept za dugovječan brak veoma jednostavan, te da su za njih najbitnije vodilje u životu istina, pravda, poštenje i savjest, objavile su Nezavisne novine.

“Treba da čuvaju jedno drugo, poštuju se i vole. Ja svoju Draginju volim više od samog sebe”, kaže Vojislav.

U braku se treba dogovarati, jer, kako kaže Draginja, dogovor kuću gradi, ali je potrebno i dosta strpljenja. Naravno, najbitniji su ljubav i poštovanje.

Iz njihove ljubavi rodila su se tri sina, četvoro unučadi i troje praunučadi.

“Presrećan sam i prezadovoljan što su dočekali toliko godina i što je uvijek sve bilo super”, rekao je najstariji sin Miloš, koji je za njihovu godišnjicu simbolično napisao pjesmu, koja govori o istoriji njihove ljubavi.