U Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se zbog ugaženog snijega i poledice odvija otežano i usporeno na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske izdvajaju putne pravce Sarajevo Rogatica preko Romanije, Trnovo – Foča preko prevoja Rogoj, Foča – Gacko preko prevoja Čemerno, Vlasenica – Han Pijesak preko prevoja Han Pogled, Mrkonjić Grad – Miliništa, Tisovac – Kneževo – Ugar, Kola – Stričići – Čađavica i Šipovo – Strojice.

Zbog snježnih smetova neprohodan je regionalni put Ulog – Klanci, preko prevoja Morine.

Zbog zimskih uslova za vožnju obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na putevima Tomislavgrad – Šuica – Kupres i Drvar – Bosanski Petrovac, dok putnička vozila na ovim dionicama saobraćaju otežano.

Otežano se saobraća i na putu Glamoč – Mlinište, dok se na putu Olovo – Kladanj – Stupari preporučuje korištenje lanaca za teretna vozila.

U nižim predjelima saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, dok je zbog niske temperature moguć nailazak na poledicu, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima.

Zbog učestalih odrona kamenja i zemlje ne kolovoz na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina iz AMS skreću pažnju na oprezniju i sporiju vožnju, posebno na magistralni put Brod na Drini – granični prelaz Hum/Šćepan Polje, gdje se putnički saobraćaj odvija otežano, a za teretna vozila saobraćaj je potpuno obustavljen.

Zbog bojevog gađanja na Poligonu “Manjača” danas će biti obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Srpske Toplice – Čađavica, na dionici Kola – Stričići, u vremenu od devet do 16.00 časova.

Za vrijeme obustave saobraćaj će biti preusmjeren na alternativni pravac Kola – Ledenice – Stričići.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica – Gradiška, na dionici Mrakovica – Podgradci, a na dionici Kozarac – Mrakovica zbog odrona saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Na obilaznici oko Bijeljine zbog radova na održavanju puta saobraćaj se odvija naizmjenično, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova saobraćaj je obustavljen i na dionici magistralnog puta Lamovita – Ivanjska i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova najavljene su i izmjene u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Crkvina – Modriča jedan, kao i na dionici magistralnog puta Kozarac – Lamovita.

U toku su radovi na dionici magistralnog put Klašnice jedan – Gornja Vijaka jedan, zbog čega su na snazi izmjene u odvijanju saobraćaja koji je regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Modriča jedan – Vukosavlje (Jakeš) – Podnovlje – Šešlije – Johovac – Rudanka -Doboj – granica Republike Srpske/FBiH (Karuše).

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj – Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju izmijenjen je režim saobraćaja.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona preko nadvožnjaka na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn.

Na dionicima puta međuentitetska linija Ledenice – Crkvina – Modriča – Johovac – auto-put – Prnjavor, međuentitetska linija Stanić Rijeka – Doboj -Derventa – granični prelaz Brod, međuentitetska linija Stanić Rijeka – granični prelaz Brod, međuentitetska linija Blaževac – Obudovac i međuentitetska linija Stanić Rijeka – međuentitetska linija Karuše kreće se prevoz vangabaritnog tereta, pa iz AMS mole vozače da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa – Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta i deset minuta propuštanja saobraćaja.

Režim odvijanja saobraćaja izmijenjen je zbog radova na regionalnom putu Jezero – Šipovo, kao i na regionalnom putnom pravcu Starni Majdan – Lamovita.

Na regionalnom putu Čajniče – Miljeno u mjestu Luke, zbog klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom trakom.

Zbog radova izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Tedin Han – granica Republike Srpske/FBiH (Križ), izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na području FBiH danas počinju radovi u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla – Kalesija.

Saobraćaj se od 22.00 do šest časova obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Tokom dana putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, dok putnička vozila iz smjera Kalesije saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Teretna vozila se tokom dana usmjeravaju na alternativni pravac preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu “Crnaja” na dionici Konjic – Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima, od 23.00 do 4.30, na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor – Jablanica saobraćaj je obustavljen zbog radova u tunelu “Jasen”.

Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila teža od 7,5 tona, izuzev autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar -Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Izačić zbog loših uslova za vožnju u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila.

Na graničnom prelazu Metaljka, na putu Čajniče – Pljevlja, moguć je prelazak granice u vremenu od sedam do 19.00 časova.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan PSR test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

(Srpskainfo)